„Ještě musím pro maso, ať se nezkazí,“ zaběhla žena do domu na Teplické ulici a za několik okamžiků vyběhla s pekáčkem v ruce zase ven. Spolu s dalšími dvěma desítkami lidí musela v pátek dopoledne narychlo opustit svůj domov. Velký skalní masiv, na Pastýřské stěně který je nad dvěma domy, se totiž nenadále dal do pohybu a hrozí jeho zřícení.

Děčínská radnice kvůli nebezpečí pádu kusu skály vážícího přibližně 190 tun svolala krizový štáb. Ten nařídil okamžitou evakuaci dvou domů v širším centru Děčína.

„Byla jsem v práci, když mi volali, že musíme z domu pryč. Myslela jsem si, že si dělají srandu. Když jsem přijela domu a viděla všude policajty, popadla jsem jen nejnutnější oblečení a šla rychle pryč,“ přidává se další z nájemnic čtyřpodlažního domu na Teplické ulici.

Vizualizace budoucí podoby Husova náměstí v Děčíně.
Podmokly se v březnu promění ve staveniště

Strážníci okamžitě zapáskovali okolí místa, kam by mohla skála případně spadnout. Zároveň dali pásku zakazující vstup i na vrchol Pastýřské stěny.

Lidé z jednoho činžáku a jednoho rodinného domu našli nouzový azyl na dvou místech.

„Zajistili jsme jim ubytování částečně v plaveckém areálu, kde je ubytovna, a částečně v hotelu Pošta. O zvířata se pak postaral městský útulek,“ uvedla mluvčí děčínského magistrátu Markéta Lakomá.

Jak dlouho budou muset lidé zůstat mimo domovy zatím není jasné, magistrát předpokládá, že by se domu mohli vrátit nejpozději do dvou týdnů. Během této doby chce nechat nebezpečnou skálu odbourat.

„Podle odborníků nebude jejich pobyt mimo dům nutný po celou dobu odstraňování masivu. Během evakuace bude domy hlídat městská i státní policie,“ doplnila Markéta Lakomá s tím, že sanace by měla vyjít na přibližně jeden milion korun.

Jako první by měla specializovaná firma umístit pod skálu ocelová lana. Ta by měla v případě řícení rozbít větší kusy skály na menší.

O problémech se skalním blokem radnice věděla dlouho. Na konci loňského roku si dokonce nechala zpracovat projektovou dokumentaci na jeho sanaci.

V tu dobu ale skála nehrozila okamžitým pádem. Vše se ale změnilo v posledních dnech, kdy odborníci pracující na monitoringu bloku odhalili jeho velký pohyb.

Svou roli mohlo sehrát i počasí z posledních dnů. Voda z dešťů a sněžení totiž natekla do skalních spár a následně při mrazech klesajících k minus deseti stupňům Celsia zmrzla. To přispělo k většímu pnutí uvnitř skalního bloku, který začal hrozit pádem.

Kadeřnická soutěž v Děčíně.
FOTO: Děčínská vlna nadchla porotce i diváky

S řícením skalních bloků mají pískovcové oblasti, tedy i Děčín a jeho okolí, problémy dlouhodobě. Největší kus skály spadl před šestnácti lety ve Ferdinandově soutěsce na řece Kamenici u Srbské Kamenice. V lednu 2002 dva se zde zřítila celá skalní věž. Ale i zřícená věž vypadala v porovnání s událostmi z roku 1978 jako pár odpadlých kamínků. Před 40 lety se totiž do Labského kaňonu zřítilo na 2 000 metrů krychlových pískovce, které kromě jiného přehradily silnici mezi Děčínem a Hřenskem.

Velké problémy nadělaly skály i přímo ve Hřensku, kam právě kvůli skalám turisté míří. Na hlavní silnici směřující do Německa spadlo přibližně 20 metrů krychlových pískovce a silnice byla nějaký čas zcela neprůjezdná.

Největší kámen, který vážil přibližně 16 tun, ležel na silnici další tři roky. Teprve v roce 2012 se jej podařilo po domluvě rezortu životního prostředí a dopravy odvézt.

O život pak šlo lidem bydlícím v Horním Žlebu v Děčíně v červnu před čtyřmi lety. Tehdy se kolem staré roubené chalupy prohnal přibližně desetitunový kámen, který se zastavil jen několik desítek metrů od mezinárodního železničního koridoru. Po cestě velkého kamene lesem zůstal jen široký průsek. Jako zázrakem se tehdy nikomu nic nestalo. Nyní by se již na tomto místě nic podobného stát nemělo, domy chrání mohutné ocelové sítě.

Lávka přes východní nádraží má před sebou poslední hodiny existence.
FOTO: Dnes naposledy! Historickou lávku o víkendu strhnou