Tisíce lidí se budou na začátku října ucházet o místa v obecních zastupitelstvech na Děčínsku. Dostane se ale jen na pět stovek z nich. Oproti volbám před čtyřmi lety mají však větší šanci uspět, kandidátek je totiž ve velkých městech nepatrně méně. Přesto se jen ve třech největších městech okresu Děčín může do komunálních voleb postavit více než 750 lidí.

Největší propad mezi velkými městy zaznamenali ve Varnsdorfu, kde šlo před čtyřmi lety do boje 15 kandidátek. „Letos evidujeme 12 kandidátních listin,“ informoval mluvčí varnsdorfské radnice Tomáš Secký. Nechybí na nich ani nynější starosta Stanislav Horáček, což potvrdil i Deníku.

Ačkoli je kandidátek ve Varnsdorfu o pětinu méně, do voleb se postaví značné množství lidí. Pokud budou všechny kandidátky úplně plné, může se o hlasy voličů jen v tomto městě ucházet na 250 lidí.

Termální koupaliště v Děčíně v těchto parných dnech praská ve švech.
Koupaliště jsou v tropických dnech plná, do přírody to lidi netáhne

To, že strany, hnutí nebo sdružení podaly kandidátku, ještě neznamená, že se do voleb skutečně dostanou. Nyní totiž úředníci zkoumají, zda jsou kandidátky v pořádku a zda splňují všechny náležitosti. Teprve pak bude možné kandidátky zaregistrovat. „Osvědčení o registraci pak dostanou kandidující subjekty 18. srpna,“ dodal Tomáš Secký.

O něco menší zájem o vstup do zastupitelstva je také v sousedním Rumburku, kde letos podalo volební kandidátku 11 stran nebo hnutí. Před čtyřmi lety se o hlasy ucházelo 12 kandidátek.

Výjimkou mezi největšími městy okresu je Děčín. Tam se počet kandidátek zvedl z devíti na deset. Mohlo jich být dokonce i jedenáct, kandidovat totiž chtělo sdružení nezávislých kandidátů Se ctí.

Ilustrační foto.
V Děčíně někdo tráví psy. Jeden nepřežil

Sdružení se nechtělo zaštítit žádnou politickou stranou, plánovalo postavit svou kandidaturu pouze na podpisech voličů. Těch zákon ve městě velikosti Děčína vyžaduje přibližně 3500.

„Chyběla nám asi čtvrtina. Vzhledem k tomu, že sesbírání dostatečného množství podpisů byla jedna z našich podmínek, dodržíme slovo a nejdeme do toho,“ vysvětlil Jiří Omaník, který měl stát v čele kandidátky sdružení Se ctí.

Jiří Omaník se tak odmítl skrýt pod křídla některé ze 230 ministerstvem vnitra registrovaných stran a hnutí. Toho využívají rozličná sdružení nezávislých kandidátů především ve velkých městech kvůli velkému množství potřebných podpisů.

I když do podzimních komunálních voleb zbývají ještě téměř dva měsíce, jasno o jejich vítězi mají už nyní v Doubici. Tam totiž byla podána pouze jedna kandidátka.

„Je to škoda, že není konkurence. Takhle si volič může vybrat jen z účasti a neúčasti u voleb,“ řekl současný starosta Doubice Jan Drozd, který je zároveň lídrem jediné doubické kandidátky.

Po Děčíně jezdí kropící vozy, které ochlazují město.
FOTO: Města na Děčínsku bojují s vedrem, mají jim pomoci drobné spršky