Asistenti prevence kriminality dohlíží především na pořádek a klid, spolupracují i s organizacemi zabývajícími se sociálními službami.

POMOCÍ DOTACE

„Asistenti prevence kriminality jsou dlouhodobě ověřenou a funkční aktivitou, se kterou máme již mnohaleté zkušenosti. Prostředky na financování asistentů jsme v minulosti získávali na časově omezené období v rámci dotačního programu Ministerstva vnitra nebo Úřadu práce ČR. Tento projekt je dlouhodobější," vysvětlila děčínská primátorka Marie Blažková.

Peníze na jejich financování se městu podařilo získat z Integrovaných územních investic ITI. Město za tři roky zaplatí přibližně 400 tisíc. Tedy pět procent celkových nákladů. Celkem bude stát projekt asistentů prevence kriminality 8,7 milionu korun.

Vizualizace, jak budou Podmokly vypadat.
Revitalizace Podmokel začne již na podzim

Projekt se rozjede v červenci, kdy městská policie začne pořádat nábory pro asistenty. Výběrové řízení je naplánováno na polovinu srpna. Do toho se mohou přihlásit i stávající asistenti. Při výběrovém řízení bude městská policie klást velký důraz na znalost místa, kde asistenti prevence pracují. To se týká především sídlišť jako jsou Boletice nebo Staré Město. Pracují ale i v ostatních částech Děčína.

KDO SE PŘIHLÁSÍ

„Zájemci dostanou stručný dotazník, kterým budou deklarovat zájem o zařazení do výběrového řízení. Ten si mohou i vyzvednout osobně v budově městské policie nebo stáhnout na našich webových stránkách," uvedl zástupce ředitele děčínské městské policie Tomáš Pavlík.

Úspěšné uchazeče o práci asistentů čeká hned na začátku projektu návrat do školních lavic. Během úvodního kurzu se seznámí s prací asistentů, získají základní právní přehled a projdou i dalšími školeními. Ta budou pokračovat i v průběhu celého projektu po celé tři roky.

Do ulic by pak noví asistenti prevence kriminality měli vyrazit v průběhu září. Dohromady jich bude pracovat pro městskou policii v Děčíně sedmnáct. Využívají je i další města.

Smrtelná dopravní nehoda v Ludvíkovicích.
FOTO, VIDEO: Při nehodě nákladního a osobního auta zemřel u Ludvíkovic člověk