Nová venkovní geologická expozice by měla vyrůst v Benešově nad Ploučnicí. Nad umístěním mnohatunových kamenů ale panují dohady. Podle původního návrhu měly být dvou až třítunové kameny umístěny na cestě vedoucí k Ploučnické vyhlídce. Z toho ale kvůli technické náročnosti sešlo.

„Bylo by nutné vybudovat betonové fundamenty, na kterých by kameny byly umístěné. Navíc by bylo i poměrně náročné jejich samotné umístění," říká autor návrhu na vybudování expozice a benešovský zastupitel Ota Dračka. Ten proto svůj návrh upravil a navrhl umístit kameny, které by měly pocházet z Těchlovic, Žandova, České Kamenice nebo z nedaleké Jedlky, přímo do centra benešovského sídliště. To se ale nesetkalo s příliš velkým nadšením.

„Sídliště není příliš vhodné například kvůli údržbě. Mně osobně by se taková expozice líbila třeba u cyklostezky. Ale to je jen můj názor, uvidíme, jaký bude ten většinový," nastínil své představy o umístění kamenů místostarosta Karel Vrbický.

Podle Dračky ale pro sídliště hraje roli i to, že by zde kameny nebyly ve stínu a připomínaly by kamenné kruhy, které jsou například ve Velké Británii.

„Je stále více lidí, kteří takové exponáty vyhledávají. Lidé se chodí na taková místa nabíjet," dodává Dračka.

Původní návrh vybudování expozice pod Ploučnickou vyhlídkou počítal s náklady okolo 80 tisíc korun, pokud by se místo pro expozici našlo na sídlišti, mohly by podle Dračky i klesnout.

Na takovou investici by podle předkladatele návrhu bylo možné využít i některé dotace, protože by se jednalo o veřejně přístupné místo.