Den ČS Švýcarska
Krásná Lípa ožije v sobotu 1.9. Dnem Českého Švýcarska. Začíná se v 9 hodin na náměstí, kam dorazí historické motocykly. Program na náměstí bude probíhat celý den, lidé si mohou užít Rodinný maraton mezi 10. a 12. hodinou, děti si zase budou moci zasoutěžit, či si od 13 hodin užít pohádku pro ty nejmenší. Celý den bude proložený vystoupením skupiny K-Band. Ve 20 hodin zazpívá Aneta Langerová. Zatímco celý den je program zdarma, na koncert Anety Langerové se vybírá vstupné, a to 69 korun.

Literární Zarafest
Již dvanáctý ročník literárního festivalu Zarafest začne v pátek 31. srpna v Děčíně.  Od 19 hodin se v Baru Bodenbach na ulici Prokopa Holého představí například Michal Wernisch, Tomáš Čada či děčínští autoři Tomáš Řezníček a nositel prestižní Magnesie Litery Radek Fridrich.
O den později v sobotu 1. září se Zarafest přesune do areálu děčínského zámku. Vystoupí zde například autor Nebe nad Berlínem či Aloise Nebela Jaroslav Rudiš. Od 19 hodin je pak na programu koncert jesenické kapely Priessnitz.

Cesta z města
Již potřetí rozezní poslední prázdninový víkend kemp na Vysoké Lípě hudební festival Cesta z města. Ten začíná v pátek 31. srpna programem na malém pódiu, kde od 19 hodin vystoupí Wono si to sedne následované Červánkem a DJ Sarc o faque. Hlavní program festivalu začne v sobotu 1. září ve 14 hodin a postupně se na hlavní scéně vystřídají kapely Spolčení hlupců, Combo L, Let me fall nebo The Prostitutes. Hlavní hvězdou letošního festivalu bude Radim Hladík se svou kapelou Blue Effect a Sunshine.

Janovská bedna
Janovská bedna od whisky, to je tradiční festival Trampské písně, který se koná v Janově nedaleko Hřenska. Letos proběhne desátý ročník. Festival začíná v sobotu 1.9. od 11 hodin v zahradní louce hotelu U zeleného stolu. Pokud bude hezky, hrát se bude venku, v případě nepřízně počasí uvnitř. Vstupné je sto korun, děti a dospělí do 120 centimetrů mají vstup zdarma.
Do Janova můžete vyrazit autobusem z Děčína v 8:47 hodin, a to linkou 423. Na bedně zahrají například Rangers, Zlatý Orel či populární Náplava.

Sraz Böhmerlandů
Již počtrnácté se sjedou v sobotu 1. září do Šluknovského výběžku majitelé nejdelších sériově vyráběných motocyklů na světě Čechie  – Böhmerland. Setkání zahájí majitelé historických motocyklů ráno v půl deváté v Doubici u hotelu JEF, odkud se v 9 hodin, kdy je start, přesunou do  Krásné Lípy. Zde se v rámci Dne Českého Švýcarska uskuteční jejich výstava. V 10:30 hodin se pak vydají na další etapu spanilé jízdy do Varnsdorfu. V průběhu soboty ujedou celkem sedm etap a projedou Rumburkem, Starými Křečany, Šluknovem a Kunraticemi. Zpět do Doubice se vrátí jezdci na historických motocyklech v 17:15 hodin.

Pálení milíře
V neděli 2. září zapálí poprvé po šedesáti letech milíř v Českém Švýcarku. Stane se tak v rámci týdne lesních řemesel. Ten nabízí kromě pravidelných komentovaných prohlídek Dolského mlýnu, které se konají každý den od 2. do 8. září od 14 hodin, také řadu ukázek zajímavých řemesel majících vztah k lesu. Hned v neděli si bude možné vyzkoušet výrobu drasla. Ve čtvrtek 6. září se pak na Dolském mlýně uskuteční přednáška na téma Lovci a sběrači. Tohoto tématu se bude týkat také čtvrteční experiment. Budete si totiž možné vyzkoušet péct maso tak, jak jej kdysi pekli lovci a sběrači.

Grafika.