Sbírkovou akci Štěkání na Ježíška pořádá Městský útulek pro opuštěná a zatoulaná zvířata v Děčíně. Ta se těší velkému zájmu, nejvíce lidí sem v období Vánoc zavítá právě na Štědrý den. Výjimku netvořily ani poslední svátky. „Faktem je, že 80 až 90 procent z příchozích jsou pořád ti samí dárci. Na Vánoce tu potkáváme ty samé tváře, které chodí a přispívají pravidelně každý rok a po celý rok,“ uvedla vedoucí útulku Eveline Jahelková.

Útulek v Děčíně, ilustrační foto.
Koťata před branou, štěňata na ulici. Děčínský útulek praská ve švech

Někteří z návštěvníků přicházejí i se svými psy, kterých se ujali právě v městském útulku. Pracovníci, kteří mnohá zvířata přijali v zanedbaném stavu a podíleli se na jejich péči, se tak se svými svěřenci znovu setkávají. „Přes svátky máme nejvíc práce, ale je to nejhezčí období,“ doplnila Jahelková.

TUNA DARŮ

Celkově se každý rok v útulku sejde přibližně tuna věcí. Mezi dárky jsou granule a konzervy pro psy, čipy, teplé deky, ale například i kancelářské nebo úklidové potřeby. Do těch by totiž v jiném případě musel útulek investovat. Díky dárcům ale ušetří a může se věnovat zlepšení prostředí pro zvířata. „Chtěla bych všem, kteří nás navštívili nebo nás pravidelně podporují, moc poděkovat. Díky nim útulek může fungovat na takové úrovni, na jaké je,“ dodala vedoucí.

Podobně je na tom také Psí domov Řepnice na Litoměřicku i Centrum pro zvířata v nouzi při ZOO v Ústí nad Labem. I sem dárci zavítají, aby pracovníkům a hlavně jejich zvířecím svěřencům udělali radost. Nejvíce se jich tu sejde stejně jako v děčínském útulku okolo Vánoc, kdy oba útulky pořádají dny otevřených dveří.

Ze života v děčínském útulku.
Obce trápí přemnožené kočky. Děčínský útulek přišel s novým řešením

„Léta sem lidé chodí a pejskům v útulku dávají, co uznají za vhodné, třeba deky, pelíšky, dobroty, piškotky, suché krmení nebo konzervy. Někdy je toho více, někdy méně,“ zmínila spolumajitelka Psího domova Řepnice Jana Kymrová. „Ve všech útulcích, nebo aspoň ve většině, jsou lidé vstřícní. Je od nich milé, že na zvířata myslí v období, kdy má každý své práce nad hlavu. Každý rok jsme překvapení a máme z toho radost,“ doplnila.

Z dobrot se mohou radovat i zvířata v zoologických zahradách. Děčínská zoo na Štědrý den nabízí vstupné zdarma. Stalo se tradicí, že v tento den návštěvníci nosí zvířatům nejrůznější mlsání. I zoo v Ústí nad Labem zpestřuje zvířatům konec roku nadílkou. Zvířata, která si dárky umí rozbalit, tu dostanou balíčky s krmením.

Vlk. Ilustrační foto
U České Kamenice srazilo auto vlčici. Měla asi prašivinu

Lidé do zoologických zahrad mohou nosit celoročně suché pečivo, zeleninu, ovoce, zrní, oříšky, piškoty, případně i psí nebo kočičí konzervy.