Pro Ústecký kraj by to znamenalo 75 milionů korun ročně navíc. Řekla to po jednání náměstka hejtmana pro dopravu Jaroslava Komínka (KSČM) se zástupci měst a dopravních podniků mluvčí kraje Lucie Dosedělová.

Vláda se dohodla s odbory na zvýšení mezd řidičů autobusů v říjnu těsně před krajskými volbami. Mzdy by se měly zvýšit o třetinu z nynějších 71,60 korun na hodinu na 98,10 korun. Stoupne i příplatek za čekání mezi jednotlivými jízdami, zaveden by měl být příplatek za náročné pracovní prostředí.

Vláda podle Komínka nesdělila, kdo konkrétně zvýšení mezd zaplatí, tak aby například nebyly porušeny již uzavřené smlouvy, a navíc to oproti dalším zaměstnancům nebylo diskriminační.

„Souhlasíme s tím, aby dostali řidiči přidáno. Jde ale o dohodu mezi dopravci, odbory a vládou. Vláda tedy rozhodla o krajích, ale bez nás. Ústecký kraj má navíc každoroční navýšení mezd pro řidiče již ve smlouvách s dopravci," uvedl Komínek.

Ústecký kraj podepsal s dopravci v roce 2015 smlouvy na dalších deset let.

Kraj i zástupci měst chtějí podle Komínka řešit zvyšování mezd také u řidičů autobusů a trolejbusů městské hromadné dopravy, aby navýšení pouze jedné části této profese nebylo diskriminační.

„Jsem rád, že jsme se zcela shodli na dalších krocích. Chceme dojít hlavně k rozumnému řešení tak, aby nebyla ohrožena služba pro občany v našem kraji," řekl Komínek.

Se žádostí o pomoc kvůli zvyšování platů řidičům autobusů se už na premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) na konci listopadu obrátil liberecký hejtman Martin Půta (STAN).