Evropská komise po Česku požaduje zaplacení pokuty za pochybení v projektech, zaplatí ji Ústecký a Karlovarský kraj jako dotaci dotačnímu úřadu. Splácet začnou ještě letos, zaplacena by měla být do roku 2020.

Kraj se brání tomu, že jde o pokutu. „Ústecký kraj neplatí žádné korekce. Je to dotace pro ROP Severozápad, která má umožnit jeho obnovení," řekl na zastupitelstvu radní pro majetek a investice Ladislav Drlý (KSČM). I v podkladových materiálech pro zastupitele se kraj ohrazuje proti tomu, že nese odpovědnost za hospodaření Regionální rady ROP Severozápad.

První splátku musí zaplatit do konce letošního roku, půjde asi o 37 milionů korun. Každý další rok kraj zaplatí 80 milionů korun. Společně s Karlovarským krajem zaplatí dohromady 2,6 miliardy korun. EK už obnovení programu povolila, do roku 2015 by ROP Severozápad mohl rozdělit ještě asi 6,5 miliardy korun.

Kraje původně měly platit vyšší pokutu, kterou po nich požadovalo ministerstvo financí vedené Miroslavem Kalouskem (TOP 09). Po změně vlády se jim s novým ministrem financí Janem Fischerem podařilo domluvit její snížení.

Problémy dotačního úřadu začaly v březnu 2011. Šéfa úřadu Petra Kušnierze a další čtyři lidi zatkla policie kvůli úplatkům při rozdělování dotací. Dotace schvaloval výkonný výbor ROP Severozápad, ve kterém tehdy zasedali politici z vedení krajů z řad ČSSD, ODS a KSČM.

Na základě těchto událostí EU zastavila proplácení dotací a požadovala zaplacení korekce za už proplacené chybné projekty. Soud zatím pravomocně rozhodl jen o Kušnierzovi, dostal pětiletý trest vězení za přijímání úplatků a zneužití pravomoci veřejného činitele. Loni v září pak ve vazbě skončil také Kušnierzův nástupce Pavel Karel Markvart (dříve ODS) a náměstek tehdejší hejtmanky Pavel Kouda (dříve ČSSD), jsou podezřelí ze zneužívání pravomocí a poškozování zájmů EU.