Jednání se ještě ani pořádně nerozběhla, a už je po nich. Krajští radní rozhodli o ukončení jednání s Rumburkem o převodu městské Lužické nemocnice. Její osud je tak nyní nejasný, město však i nadále ujišťuje, že největší zdravotnické zařízení v regionu padnout nenechá.

O návrat k jednacímu stolu s krajem usiloval Rumburk po nedávném krachu tendru na prodej nemocnice. Naděje ale padly tento týden ve středu. „Postavili jsme se k tomu tak, že další jednání s Rumburkem potažmo nemocnicí už probíhat nebudou,“ uvedl po jednání krajské rady náměstek hejtmana Martin Klika.

Pro Rumburk je středeční verdikt krajských radních překvapivý. „Takové rozhodnutí jsme nečekali. Ústecký kraj deklaroval, že se do tendru nepřihlásí, což jsme akceptovali. Předpokládali jsme ale, že pokud tendr nedopadne, budeme dál pokračovat v jednání s krajem. Je to pro nás nemilé zklamání,“ komentoval pro Rumburk velmi nepříjemné rozhodnutí krajské rady starosta města Jaroslav Sykáček.

Krásná Lípa.
Rumburk s bezdoplatkovou zónou Krásné Lípě nevyhověl

Podle Kliky je pro vedení Ústeckého kraje nepřijatelné vstoupit do společnosti, která je ve velmi špatné ekonomické kondici, odcházejí z ní lékaři a je nutné zavírat ambulance. Jak ale náměstek hejtmana upozorňuje, lidé ze Šluknovska se nemusejí bát nedostupnosti lékařské péče. Pozornost kraje totiž už řadu měsíců směřuje do sousedního Varnsdorfu, který má ve své nemocnici spoustu volného místa. „Chystáme se s Varnsdorfem podepsat nájemní smlouvu, která by se měla týkat i operačních sálů,“ připomněl Martin Klika.

Ve varnsdorfské nemocnici by Krajská zdravotní měla mít indikační, chirurgickou, ortopedickou a v budoucnu možná i gynekologickou ambulanci. „Krajská zdravotní by měla v pronajatých prostorách zajišťovat zákroky, které my neděláme. Tedy především větší operace jednodenní chirurgie,“ uvedl starosta Varnsdorfu Stanislav Horáček s tím, že ve varnsdorfském špitálu by mělo být 15 až 18 lůžek. Lužická nemocnice jich dnes má přibližně 150.

Varnsdorf se chystá do své nemocnice investovat v příštích dvou letech přibližně 30 milionů korun. V plánu je vybudování nových výtahů a kuchyně nebo oprava suterénu.

FUNGOVAT BUDE DÁL

Podle starosty Rumburku Jaroslava Sykáčka se pacienti nemusejí bát, že by město Lužickou nemocnici zavřelo. „Do nemocnice neustále investujeme desítky milionů korun a tím jsme dali jasně najevo, že ji chceme zachovat. A to nejen pro Rumburk, ale pro celý Šluknovský výběžek,“ upozornil Sykáček.

Ukliďme Česko na Děčínsku ještě neskončilo, pokračuje i v květnu.
KRÁTCE: Co se děje na Děčínsku? Přečtěte si stručný přehled

Přesto ale Lužickou nemocnici čeká zásadní restrukturalizace. Jejím prvním krokem by mělo být sestěhování nemocnice ze dvou pavilonů do jednoho. Od toho si vedení města i nemocnice slibují výrazné snížení provozních nákladů. „Rušení jednotlivých oddělení není zatím na pořadu dne. Bude se ale samozřejmě v souvislosti se sestěhováním uvažovat o rozsahu jednotlivých oddělení. Může se stát, že některé obory budou sloučené do jiných,“ řekl ředitel nemocnice Petr Dubravec.

Kdy by se restrukturalizace mohla rozběhnout, není jasné. „Je potřeba mít projekt, mít to schválené,“ dodal Dubravec.