V příštím roce Ústecký kraj plánuje utratit 12,12 miliard korun. Jeho rozpočet je sice o 902 milionů nižší než ten letošní, stejně jako letos je však schodkový.

Přesto s ním drtivá většina zastupitelů na pondělním zasedání souhlasila. Za co kraj utrácí peníze si mohou lidé od úterý 16. prosince ověřit i v novém rozklikávacím rozpočtu na internetu.

Příjmy kraje budou podle schváleného návrhu o 198,8 milionů korun nižší než výdaje. „Schodek vyrovnáme úsporami z letošního roku 
a úvěrem, který využijeme na předfinancování evropských projektů," řekl krajský radní pro ekonomiku Ladislav Drlý, který měl na starost tvorbu rozpočtu.

Práce na rozpočtu, který má 263 stran, začala už v červnu. Pouze jeden zastupitel hlasoval proti němu, tři se zdrželi.

„Kvituji, že schodek je nižší než v roce 2014, naším cílem by ale měl být vyrovnaný rozpočet. Chápu, že to nelze provést v jednom roce, ale schodek by podle mě mohl být minimálně o polovinu nižší," reagoval v diskuzi zastupitel Jan Novotný.

Podle Drlého by schodek nakonec mohl být opravdu menší. „Uvidíme, jak se rozjede druhé plánovací období, které už sice oficiálně začalo, ale zatím nevíme, podle jakých pravidel se budou evropské dotace rozdělovat. Pokud neuspějeme, nebudeme čerpat úvěrový rámec a schodek by tak byl nižší," vysvětlil Drlý.

Na splacení úvěrů a půjček půjde příští rok 420 milionů korun. Kromě standardních úvěrů kraj splácí 
i korekci vyměřenou za chyby v Regionálním operačním programu Severozápad.

Na opravy silnic druhé 
a třetí třídy počítá rozpočet s 50 miliony korun. To však ani zdaleka nestačí. Podle Drlého by se částka měla navýšit, stejně jako vzrostla letos ze 30 na 130 milionů korun. Více peněz dostane i Krajská zdravotní. Požaduje totiž navýšení základního kapitálu 
o 51,4 milionů korun. Rozpočet počítá s 20 miliony na vznikající Labe arénu ve Štětí. Peníze budou také na mládežnický sport, regionální knihovny, výzkum, sociální služby a vysokoškolská stipendia.

Málo peněz v novém rozpočtu podle opozičních zastupitelů dostal hlavně regionální rozvoj a cestovní ruch. Připadnou na něj jen dvě procenta z celkových výdajů.

„Rozpočet v této oblasti hatí a pohřbívá snahy z minulých let. Podivuji se hlavně nad tím, že na Memorial Air Show v Roudnici nad Labem mají jít tři miliony korun," nechal se slyšet zastupitel Radek Vonka (ODS).

Nově mohou lidé sami kontrolovat hospodaření Ústeckého kraje i na internetu. Kraj totiž na svém webu v úterý spustil aplikaci s rozklikávacím rozpočtem.

„Rozpočet zatím obsahuje data za rok 2014, do konce prosince poběží pouze ve zkušebním provozu.

Od 1. ledna ale přejde do ostrého režimu a bude doplněn i o data na rok 2015," uvedl vedoucí odboru informatiky a organizačních věcí Jan Jelínek.

Data se do online rozpočtu načítají automaticky. 
V horní části v něm každý najde detailní rozdělení příjmů 
a výdajů kraje s popisky, spodní část zobrazuje vývoj hospodaření od roku 2010.