O jeho konci rozhodl Ústecký kraj, který je zřizovatelem ústavu sociální péče. Klienti z Lobendavy by se měli přestěhovat do Rumburka a Šluknova.

Do roku 2015 klienti opustí velkokapacitní ústav v Lobendavě. Jeho budovy poté kraj prodá, uvedl vedoucí odboru sociálních služeb a zdravotnictví Petr Severa. Klienti se přestěhují do Rumburka, kde se pro ně opraví dvě vily po dětském domově, a do Šluknova, kde kraj koupí domky. „Ve Šluknově se už taková praxe osvědčila. Klienti tam mají několik pronajatých bytů," dodal Severa. Klienti jsou i dál pod dohledem odborníků, ti k nim ale jen docházejí.

Plané jsou podle vyjádření krajských představitelů i obavy o ztrátu pracovních míst, což je na Šluknovsku stiženém velmi vysokou nezaměstnaností velmi citlivé téma.

„Nový systém bude naopak generovat více zaměstnanců, klienti budou rozložení ve více objektech," uvedla radní pro sociální věci Jana Ryšánková (ČSSD).

„Na transformaci jsme spolupracovali od roku 2010. Přestěhujeme se z nevyhovujících prostor, kde je v současné době až šest klientů na jednom pokoji, do nových prostor rodinného typu," říká zástupkyně ředitelky lobendavského ústavu sociální péče Kateřina Krohová.