Nově příchozí nacházejí uplatnění v řadě oborů – od úklidových služeb přes textilní průmysl až po pohostinství. Zájem o práci je oboustranný, tedy jak ze strany zaměstnavatelů, tak i jejich budoucích pracovníků. Volných pracovních míst je tolik, že si lidé hledající práci mohou vybírat.

„V současné době pracuje okolo 300 ukrajinských běženců. Čísla se každým dnem mění. Někdo nový nastoupí, někdo v práci skončí, třeba proto, že se vrací domů. Trend je ale mírně stoupající,“ přiblížil situaci ředitel děčínského úřadu práce Vlastislav Hlaváč.

Rostoucí trend podle jeho názoru souvisí s tím, že se daří umisťovat malé děti do školek nebo dětských skupin a zároveň s délkou pobytu klesá jazyková bariéra. Uprchlíkům ji pomáhají odstraňovat jazykové kurzy, konají se třeba v děčínské městské knihovně.

V současné době je na Děčínsku registrováno 1 983 válečných uprchlíků. Z toho je 749 dětí a 80 seniorů. „Řada žen nemůže do práce nastoupit i proto, že má příliš malé děti, případně pro ně ještě nenašla místo ve školkách či dětských skupinách. Nesmíme zapomenout ani na lidi s nějakým hendikepem,“ vysvětlil na první pohled pro někoho možná nízký počet zaměstnaných uprchlíků Hlaváč.

Na hledání volných míst pro běžence se na samém počátku podílela také děčínská okresní hospodářská komora. „Ve spolupráci s úřadem práce jsme uspořádali burzu práce, která byla úspěšná. Chystali jsme i její druhé pokračování, ale ukázalo se, že není potřeba, protože zaměstnavatelé a lidé z řad uprchlíků hledající práci se už umí propojit sami,“ řekl předseda představenstva Okresní hospodářské komory Děčín a ředitel společnosti Ryko Martin Vošta. Také v této firmě zabývající se opravami vagónů našlo práci několik uprchlíků z Ukrajiny.

Vizualizace budoucí podoby nemocnice v Rumburku.
Rekonstrukce rumburské nemocnice by mohla začít už letos

Právě na burze práce našla svého nového zaměstnavatele například Adriana Jurievna Lankevyčová ze Lvova, jejíž příběh před časem Deník popsal. Ve své vlasti pracovala jako masérka, ve stejném oboru pokračuje i v Česku. Práci našla právě díky burze, kde se s ní zkontaktovali zástupci Děčínské sportovní provozující plavecký areál v Děčíně. Spolu s ní do této městské příspěvkové organizace nastoupily i další dvě ženy z Ukrajiny.

Příchod válečných uprchlíků se nijak negativně na trhu práce neprojevil. Data úřadu práce vyvrací dezinformace, že Ukrajinci budou brát Čechům práci. Míra nezaměstnanosti totiž už několik měsíců po sobě klesla a zároveň přibylo volných pracovních míst. „Nijak významně to do trhu práce nezasáhlo. Členy hospodářské komory jsou navíc většinou velké průmyslové podniky, které potřebují spíše muže. Příchozí z Ukrajiny jsou převážně ženy,“ dodal Vošta.