Močová inkontinence, neboli, česky řečeno, únik moči, trápí řadu žen. Mezi signály této poruchy patří například únik několika kapek moči při zakašlání, zvednutí těžkého břemene nebo poskoku.

Jak z toho ven? Řešení existuje, říká fyzioterapeutka PhDr. Alena Charvátová Ph.D z kliniky REHKAT v děčínském S-centru. Stačí zahodit stud a přijít, na klinice vám rádi pomohou. Navíc zdarma – léčba je totiž hrazená zdravotní pojišťovnou.

Jaké ženy – a proč – inkontinence nejvíce trápí?
Tento problém se může týkat všech věkových kategorií žen. Důvodem oslabení může být porod, gynekologická operace, trauma v oblasti malé pánve, reflexní cestou z primárního systémového onemocnění (záněty a jiné komplikace), dlouhodobá psychická zátěž a přirozeně oslabuje svalstvo pánevního dna s přibývajícím věkem.

Tento problém je ale léčitelný. Jakým způsobem?
Léčba inkontinence moči je možná rehabilitační a operační cestou. Rehabilitační léčbu lze doplnit o medikaci, ale pouze u některých typů inkontinence.

Oslabené pánevní dno lze po instruktáži a vyšetření fyzioterapeutem celkem snadno posílit a vycvičit bez invazivního chirurgického zákroku.

Co byste pacientkám doporučila?
Doporučila bych vyzkoušet nejprve neinvazivní druhy terapie. Naučit se vědomě aktivovat svaly pánevního dna a aktivně cvičit celé tělo. U chirurgického zákroku je sice rychlejší efekt, ale i po operaci je třeba cvičit svaly pánevního dna a při nedodržení aktivního režimu je možné, že se problém navrátí.

Dobře, žena přijde za vámi na kliniku. Jak bude terapie probíhat?
Pacientky přicházejí na první „základní terapii", která zahrnuje vstupní pohovor a vyšetření svalů pánevního dna.
Na základě výsledků vyšetření vám navrhneme individuální terapeutický plán a naučíme pacientku jakým způsobem pánevní dno cvičit. Následně pak pacientky docházejí již na kratší návštěvy cca 20 – 30 minut jednou či dvakrát týdně, a to na přístroj zvaný myofeedback.

K čemu přístroj slouží?
Myofeedback je důležitý, protože pacient získává lepší kontrolu nad skupinou svalů, které normálně nevnímá ani nevidí. Informuje nás, zda pacient zapojil správnou skupinu svalů nebo svaly hýžďové, stehenní či břišní. Důležité je nejen aktivovat správnou skupinu svalů, ale pacient se je musí naučit kontrolovaně stahovat v různé intenzitě a následně povolit. Myofeedback vás při cvičení povede graficky i zvukově. Tento přístroj, který na naší klinice máme, je v současné době jediný v Ústeckém kraji.

Je terapie bolestivá, nepříjemná?
Je třeba pouze překonat prvotní obavy. Ale všechno probíhá v naprostém poklidu a soukromí. Terapie není bolestivá. Před vyšetřením máte i možnost se vysprchovat.

Je možné s tímto problémem bojovat i doma?
Nejen možné, ale i nezbytné. Je nutné aktivovat svaly pánevního dna i doma a cvičit dle instrukcí každý den.
Samotné návštěvy na rehabilitaci nestačí pro zlepšení stavu. Ty slouží především k uvědomění si, kde vlastně pánevní dno máme a jak ho správně  aktivovat.

Jak dlouho léčba trvá?
Léčba trvá asi tři měsíce. Záleží na stupni oslabení svalů pánevního dna.
Potíže se navrátit mohou, ale nestává se to, pokud se pacientky naučí aktivovat své pánevní dno, není problém kdykoliv si doma preventivně zacvičit.

Děkuji za rozhovor