Britská královna Alžběta II., která ve čtvrtek zemřela ve věku 96 let, dostala dárek, který má vztah k severu Čech - šperky z českých granátů. Panovnici je věnovali prezident Václav Havel i Miloš Zeman. První polistopadový prezident jí daroval soupravu tvořící náhrdelník, náramek, brož a náušnice, v nichž bylo usazeno celkem 1 280 granátů. K předání došlo v roce 1996 během návštěvy královny v Brně.

Brněnský biskup Cikrle: Život královny Alžběty II. byl naplněn službou druhým

Druhou, zhruba pět centimetrů velkou brož jí spolu s hedvábným šátkem předal prezident Zeman během své návštěvy Velké Británie, která proběhla roku 2017.

Královna, která symbolizovala stálost britské monarchie, si potrpěla na drobné, leč výrazně detaily, kterými dávala najevo celou řadu signálů. Hodně se diskutovalo o tom, že pomocí broží posílala dřívějšímu americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi nesouhlasná stanoviska s jeho politikou.

Na líbánkách v roce 1947, o Vánocích v roce 1952 i při příležitosti oslav 73 let společného života s princem Philipem měla na sobě safírovo-diamantovou brož vsazenou do platiny. Pro tvar květu se broži přezdívalo „chryzantéma“ a patřila k nejoblíbenějším. S její pomocí vyjadřovala svou lásku ke svému celoživotnímu partnerovi.

Královna Alžběta II.
Zemřela královna Alžběta II. Nejdéle vládnoucí panovnici bylo 96 let

Rudá barva českých granátů evokuje krev a přisuzuje se jim vášeň i čisté srdce. Podle jednoho z mýtů jde dokonce o zkamenělé krůpěje krve bohů. Jsou pevné a tvrdé, takže vzdorují erozi. Stejně tak jako charakter zemřelé panovnice. Ta stála jako válečná dobrovolnice proti Hitlerovi, nesouhlasila s Trumpem, a když pes tehdejšího ministra vnitra Davida Blunketta začal štěkat na prezidenta Putina, okomentovala to později slovy: „Psi mají někdy zajímavé instinkty, že ano.“ Tím dala více než diplomaticky najevo, že politika současného ruského vládce je v rozporu s jejím mravním imperativem.

Vzácnost a kvalitu českých granátů dokázala ocenit v minulosti i jiná panovnice. Marie Terezie zakázala vývoz surových kamenů, čímž zajistila monopol pro brusiče na českém území. „Je charakteristický pro kimberlity, takže je průvodcem diamantů na primárních a aluviálních ložiskách,“ uvádí J. H. Bernard s kolegy v monumentální Encyklopedii minerálů.

Český granát má totiž pro svou výjimečnou kvalitu mezi ostatními ve světě těženými pyropy jedinečné postavení.

Těžba českého granátu v Podsedicích
Těžba českého granátu na Litoměřicku je v ohrožení. Už se nevyplácí

V Encyklopedii minerálů zmiňují autoři i proslulé výskyty českých granátů v Českém středohoří v okolí Třebenic a Měrunic. „Nejkvalitnější a největší pyropy na světě, z nichž největší vybroušený, o hmotnosti téměř 10 g a rozměrech 35 x 18 mm, je ve slavné sbírce Grünes Gewölbe v Drážďanech.“ V Jižní Africe se jim pro barvu a podle Kapského města přezdívá „kapské rubíny“.

S britskou královnou odešla další z nepřehlédnutelných legend 20. století. Můžeme být pyšní na to, že mezi země, které navštívila, byla i Česká republika, a mezi šperky, jimiž vysílala své vzkazy do světa, byly i ty z českých granátů.