„Bez přispění města bychom jen těžko dokázali reprezentovat Děčín tak jako doposud. Dále to pro nás znamená velikou zodpovědnost za co nejlepší reklamu pro město, za co nejhospodárnější využití poskytnutých financí, za stovky dětí, které se v Děčíně rozhodly pro basketbal,“ uvedl po jednání zastupitelstva generální manažer BK Armex Děčín Lukáš Houser.

Pro profesionální basketbal je to letos už druhá velká dotace. Na začátku roku získal klub 1,6 milionu. To se nelíbilo především opozičním zastupitelům, samotnému schválení předcházela přibližně dvouhodinová diskuze. „Vzít balík peněz, urvat je z rozpočtu a za to nakoupit hráče a vyhrávat, to není žádný kumšt. To je otázka jen těch peněz,“ řekl například zastupitel za piráty Petr Zdobinský. Opozici se nelíbila dotace pro basketbalisty i v kontrastu s havarijním stavem střechy zimního stadionu, do kterého nateklo při poslední průtrži. Oprava střechy má vyjít na 40 milionů korun. „Voda tam nenatekla střechou, ale dešťovou kanalizací. Vyplavení je zaviněno i tím, že nejsou v pořádku svody,“ zmínil náměstek primátora Jiří Anděl s tím, že se město pokusí dát potřebné peníze na opravu do rozpočtu na příští rok.

Fotografie ze zápasu děčínských basketbalistů
Děčínští basketbalisté Válečníci mají finanční problémy. Žádají o dva miliony

„Při výchově mládeže jsou důležité vzory. Úspěchy v basketbalu znamenají, že nám vyrostly vzory. Nárůst členské základny přípravky byl v řádu stovek procent. Před pěti lety bylo v mládežnických kategoriích necelých 120 dětí, nyní jich je 500,“ prohlásil při jednání o podpoře basketbalistům primátor Jaroslav Hrouda s tím, že zastupitelé rozhodují o tom, zda Děčín chce mít prvoligový basketbal, či nechce. S podobnou podporou jako letos počítá i v příštích letech.

Díky podpoře města přibyli sponzoři

Podpora zastupitelů se podle Lukáše Housera pozitivně promítla i do ochoty partnerů podporovat nejvýraznější děčínský sport. „Na základě rozhodnutí města podpořit basketbal se přidávají i další sponzoři. A to v čele s naším generálním partnerem, společností Armex, který se rozhodl prodloužit a také navýšit svoji podporu našemu klubu,“ doplnil generální manažer Válečníků.

To avizoval už při projednávání dvoumilionové dotace primátor Jaroslav Hrouda. Podle jeho slov ale partneři klubu chtěli, aby na basketbal přispívalo také město.

Děčínský basketbalový klub skončil ve ztrátě poslední tři sezony. První ztrátu se podařilo uhradit z klubových úspor, v následujících letech ale přesáhla 1,5 milionu za sezonu. Kvůli finančním potížím klub přistoupil k úsporným opatřením. Hráči a vedení klubu souhlasili se snížením výplat, klub by tak měl za sezonu ušetřit milion korun.

Střelnice v Rumburku oslavila 155 let
FOTO: Střelnice v Rumburku oslavila 155 let. Nechyběly ukázky a atrakce