„Lidé si často stěžují na výšku travního porostu v parcích a okrajových částech města. Je však nutné si uvědomit, že vegetativní podmínky se v jednotlivých oblastech značně liší," říká mluvčí děčínského magistrátu Markéta Lakomá.

80 hektarů, 
13 milionů

I z toho důvodu připravil magistrát harmonogram prací souvisejících s péčí o zeleň. Ten je městem neustále revidován a přizpůsobován tak, aby dostál požadavkům nejen na kvalitu, ale také finanční možnosti města.

„V některých oblastech se tráva seká i dvanáctkrát do roka. Celková rozloha zatravněných ploch, které jsou v péči města, je neuvěřitelných 79 hektarů. Na jejich péči je městem ročně vynakládáno více jak 13 milionů korun," vysvětluje děčínská primátorka Marie Blažková.

O sekání se převážně starají Technické služby Děčín, ty mají na starosti největší podíl péče o travnaté porosty, celkem se jedná o 60 hektarů. 
S péčí o další plochy pomáhá také Středisko městských služeb, které obhospodařuje 
9 hektarů. Výška porostu v péči technických služeb nesmí přesahovat 20 centimetrů.

„Výšku porostu nestanovuje žádný zákon. My se však snažíme o to, abychom dostáli základním požadavkům na seč a její následné zužitkování. Chápu, že by občané chtěli mít před svými domy nejraději golfové trávníčky, ale to prostě není v silách města," dodává primátorka.

Výšku zákon nestanovuje

Zákon opravdu nestanovuje výšku trávy, která by měla být posekána, říká pouze, že vlastníci pozemků jsou povinni omezovat výskyt a šíření škodlivých organismů včetně plevelů tak, aby nevznikla škoda někomu jinému nebo nedošlo k poškození životního prostředí anebo k ohrožení zdraví lidí a zvířat.

„Případné poznatky od našich občanů na četnost sekání travnatých ploch město eviduje a snaží se je zahrnout do harmonogramu ročních prací. Za tyto podněty proto děkujeme," dodává mluvčí magistrátu Lakomá.