Rok 2021 nezačal dobře v Mostě. V jednom z bytů došlo ke střelbě, kterou nepřežil muž. Neštěstí se odehrálo na Nový rok po 7. hodině ranní. „Mohu potvrdit tragickou událost, kdy na následky střelného zranění zemřel na místě muž,“ potvrdil mluvčí záchranné služby Ústeckého kraje Prokop Voleník. Policejní vyšetřovatel zahájil řízení pro trestný čin účast na sebevraždě. „Vyšetřování nadále pokračuje,“ upozornila mluvčí policie Alena Bartošová.

Co se požárů týče, během silvestrovské noci od 20 do 5 hodin jich hasiči v Ústeckém kraji evidují jedenáct. „Jednalo se o požáry odpadu, popelnic, okrasných keřů a zbytků zábavní pyrotechniky,“ uvedl mluvčí hasičů Lukáš Marvan. Dvakrát hořelo i v dopravních prostředků. „Ve 20.10 v obci Světec – Úpoř na Teplicku hořela dodávka, a ve 22.30 v Chomutově vrak osobního auta,“ doplnil Marvan.

Ilustrační fotografie
V mosteckém bytě zněla střelba. Zemřel muž

Hasiči se zapotili i u dopravních nehod. Těch se poslední den v roce stalo v Ústeckém kraji osmnáct. Nejvíc výjezdů měla policie v okresu Děčín, kde komplikace mělo šest řidičů. Jeden z účastníků havárie skončil v nemocnici s těžkým zraněním, zbytek kolizí se obešel bez vážnějších následků. Dohru bude mít karambol pro jednoho řidiče z Teplic, který usedl za volant pod vlivem alkoholu. Podle policejních statistik se vyšplhala škoda za silvestrovské nehody na 472 tisíc korun.

Během silvestrovské noci se ozval výbuch ve Starých Křečanech na Děčínsku. Exploze nastala ve studni mimo obydlenou část obce, nikdo se při ní nezranil, částečně byla poškozena okna nedaleké budovy. „Oznámení jsme přijali zpětně. Hasiči na místě odčerpávali vodu,“ potvrdila událost v pátek večer Bartošová. Na místě byl i pyrotechnik. Ten má osvětlit příčinu výbuchu. Policie nechtěla komentovat, zda k němu došlo v souvislosti se zábavní pyrotechnikou, či se jednalo například o výbuch munice. „To určí odborný průzkum,“ doplnila mluvčí.

Přestože kvůli protiepidemickým opatřením platí od 21.00 zákaz vycházení a silvestrovské oslavy žádnou výjimku neměly, na mnoha místech se omezení nedodržovalo. Po celém kraji proto zasahovala policie. „Nejčastěji se jednalo do druhé hodiny ranní o porušování zákazu vycházení, spojeného s odpalováním zábavní pyrotechniky,“ popsala Bartošová. Policisté také vyjížděli k rušení nočního klidu v bytech, kvůli nahlas puštěné hudbě a rámusu.

První očkování vakcínou proti covidu-19 v ústecké Masarykově nemocnici
Nemocných covidem-19 přibývá po tisícovkách každý den. Velká ohniska však nejsou

Přesnou statistiku počtu případů policie teprve sčítá. Stejně jako objem pokut, které strážci zákona rozdali. Některé prohřešky vyřešili domluvou, jiné míří do správního řízení. Ústecký kraj nebyl výjimkou, zásahy proti porušování vládních nařízení proběhly po celé republice. „Přestupků za porušení mimořádných a krizových opatření jsme v průběhu dne zjistili celkem 613. Z nich 491 vyřešili policisté domluvou, ostatní pak příkazem na místě nebo oznámením správnímu orgánu,“ uvedla Policie ČR na sociálních sítích.

První den nového roku je spojený s řadou tradic. Někteří ho využívají k procházkám. Aktivní byli především na Mostecku, kde se konal novoroční výšlap na Špičák. Otevřeno během celého dne měl také areál Lesná v Krušných horách. Lidé si tu kromě zdraví mohli utužit i příjem peněženky. Jako menu se tu podávala čočka, která má podle lidového zvyku zajistit na nový rok dostatek peněz na další měsíce.