Jezy, o jejichž výstavbě se dlouho diskutuje, by měly přispět ke splavnění dolního toku Labe a k podpoře lodní dopravy. Proti výstavbě plavebního stupně u Děčína se staví ochránci přírody.„S panem prezidentem jsme našli shodný názor na otázku splavnění dolního toku Labe. Pan prezident zastává názor, že je potřeba vybudovat dva jezy, aby Labe bylo v potřebné míře splavné do Magdeburku a abychom mohli využívat tuto naši silnou vodní cestu až do Hamburku," řekl Bubeníček.

O nutnosti výstavby jezu mluvil Miloš Zeman už ve čtvrtek při setkání s krajskými zastupiteli. „Cítím potřebu splavnění Labe a výstavby alespoň jednoho jezu u Děčína," řekl. Dodal, že obecně zastává názor potřebnosti lodní dopravy.

„Ochrana životního prostředí je skvělá věc, chráněným živočichem má být i člověk. Pokud se podaří to, že bude labská vodní cesta více využívána, bude to jenom dobře," podotkl v souvislosti s tím, že proti výstavbě protestují ochránci přírody.

Výstavbu plavebního stupně v Děčíně ministerstvo dopravy dlouhodobě považuje za prioritu. Úřad si od toho slibuje zachování tuzemské lodní dopravy, která je podle rejdařů v kritickém stavu. Vodní cesta je podle nich nedobudovaná a současný stav, kdy je Labe po 175 dnů v roce nesplavné, na něm prý neumožňuje efektivně podnikat.

Dokumentaci ke stavbě jezu Ředitelství vodních cest opakovaně vrátilo k dopracování ministerstvo životního prostředí. Plány na stavbu jezu odmítlo kvůli možným dopadům na životní prostředí také saské ministerstvo životního prostředí.