Za brutální týrání zvířete na 16 měsíců do vězení. Odvolací krajský soud potvrdil přelomový rozsudek okresního soudu, který dal Ondreji Hovánovi za týrání psa Ronnyho nepodmíněný trest. Jeho délku ale o čtvrtinu snížil.

Ondrej Hován, který je souzen za brutální týrání psa, mířil ke krajskému soudu s přáním podmínky nebo alternativního trestu v podobě domácího vězení. Ze soudní síně ale putoval zpátky za mříže, do jednací síně jej totiž přivezla eskorta z vazební věznice.

„Nepodmíněný trest je naprosto na místě vzhledem k dalším okolnostem případu a k chování obžalovaného po činu bez jakékoli sebereflexe,“ zdůvodnil rozhodnutí pro nepodmíněný trest soudce Josef Havlík, který stál v čele odvolacího senátu. Ten pouze zkrátil délku trestu z 21 na 16 měsíců. Po započtení vazby může Hován ještě letos požádat o podmínečné propuštění z vězení.

Ondrej Hován u děčínského soudu
Trýznitel psa Ronnyho má strávit 21 měsíců za mřížemi. Proti rozsudku se odvolal

Původní rozhodnutí okresního soudu bylo překvapením i pro státní zástupkyni, která ve svém odvolání požadovala jen podmíněný trest. To změnil až nadřízený krajský zástupce, který navrhl nepodmíněný trest, ale v nižší délce, s čímž se krajský soud ztotožnil.

S konečným verdiktem soudu je spokojený děčínský strážník Václav Němeček, který psa Ronnyho loni našel a zachránil. Podle veterinářů totiž Ronnymu hrozila pomalá a hlavně bolestivá smrt. „Je to historicky první nepodmíněný trest za týrání zvířete a jsem za to rád. Takové věci se ve společnosti nesmí dít,“ řekl Němeček, kterého na týraného psa upozornili loni na jaře Hovánovi sousedé z domu v Tyršově ulici v Děčíně.

Zvíře bodal a tloukl trubkou

Odsouzený zvířeti způsobil mnohočetná tržná poranění, podlitiny, otevřenou zlomeninu čelisti a poškodil mu oko. Do psa podle obžaloby bodal nožem, a to tak, že mu téměř odřízl ucho. Napadl jej i kovovou nohou od stolu a téměř jej ubil. Zkrvaveného psa pak odtáhl do koupelny za ocas a šel spát. Ani druhý den mu neposkytl pomoc a odešel do práce.

Dnes už je Ronnymu lépe. Čelist mu drží pohromadě fixační dráty, které bude muset mít několik týdnů.
Z týraného psa je "celebrita". Lidé na jeho léčbu dávají peníze

V podobných případech vznikají petice nebo veřejné výzvy, aby soudci tyrany přísně potrestali. Stejně tak tomu bylo i v případě Ondreje Hována. Podle soudce Havlíka se ale lidé musejí obracet na zákonodárce. Soudci se totiž podle jeho slov snaží trestat přísně, ale mají ruce svázané zákony.

„Pokud má dojít do budoucna k zásadní změně a k ukládání více nepodmíněných trestů, nepůjde to bez zpřísnění zákona a bez zvýšení zákonných trestních sazeb za týrání zvířat a povýšení tohoto jednání, přinejmenším ve vyšších odstavcích, z kategorie pouhých přečinů do kategorie zločinů,“ upozornil soudce Havlík. Velká část případů týrání zvířat totiž dnes skončí jako přestupek. Teprve zvláště intenzivní týrání nebo týrání na veřejnosti je podle současných zákonů trestným činem.

Soud s tyranem psa Ronnyho byl odročen.
FOTO: Týraný pes přišel o oko. Soudu se jeho bývalý majitel vyhýbá