Drolící se pískovec a nebezpečí pádu. Ani to v poslední době neodradilo neukázněné lezce, kteří se rozhodli zdolat via ferratu v centru Děčína i za deště. Stejně jako na další pískovcové skály je na ni přitom za nepříznivého počasí vstup zakázán.

Někteří se i přesto pro výstup po skalní stezce na Pastýřskou stěnu rozhodli a zákaz v případě bouřky, deště či snížené viditelnosti porušili. „Městskou policií Děčín proto byla přislíbena pravidelná kontrola ferraty za deště. Návštěvníkům, kteří budou na ferratu vstupovat při nepřízni počasí, hrozí pokuta,“ uvedl mluvčí děčínského magistrátu Luděk Stínil.

Na zákaz přitom na místě upozorňují cedulky. Pravidla jsou navíc všeobecně známá kvůli ochraně přírody. Vlhkostí totiž pískovec ztrácí svoji pevnost, láme se a jeho případné poškození je nenávratné.

Jetřichovické skály.
Muž si chtěl vzít život v Jetřichovicích. Podřezal se, nakonec si zavolal pomoc

Lezce však neodradilo ani to, že by si na kluzké skále mohli způsobit zranění a v nejhorším případě a při nedodržení dalších pravidel, jak se chovat na via ferratě, také spadnout dolů.

„Odjakživa se prostě za deště a po dešti neleze, je k tomu mnoho důvodů. Kdo to nechápe, je ignorant,“ napsala do diskuze na Facebooku uživatelka vystupující pod pseudonymem Luci Ka.

Policejní kontroly

Děčínští strážníci začali oblíbený turistický cíl pravidelně kontrolovat. „Namátkově ferratu kontrolujeme, občas se podíváme i skrz kamerový systém, zda nikdo neleze,“ sdělil zástupce ředitele městské policie Tomáš Pavlík.

V případě, že by lidé lezli na sklaní stezku přes zákaz, hrozí jim pokuta až 10 tisíc korun.

Psouna odchytili strážníci.
Psoun se vydal na procházku Děčínem po nábřeží, chytili ho strážníci

Kontroly strážníků a včasné upozornění města už přinesly své ovoce. Nyní už lezci zákaz respektují.

„Nachytali jsme akorát skupinu polských turistů, kterých bylo asi pět. Skončilo to bez pokuty, jen nerozuměli upozornění, které je u ferraty v češtině, angličtině a němčině. Vysvětlili jsme jim, o co se jedná. Omluvili se a odešli s tím, že se vrátí další den,“ doplnil Pavlík.

Podle některých diskutujících na sociální síti by neměli v půjčovnách za nepříznivého počasí ferratové sety vůbec poskytovat. Taková provozovna sídlí například na Labském nábřeží nedaleko skalní stezky. Podle provozovatele této služby Oskara Goliáše si ale lidé mohou set půjčit i za deště a odjet s ním lézt někam, kde jsou zrovna příznivé podmínky.

100tisící návštěvník v Zoo Děčín.
100 tisíc návštěvníků! Lidé berou děčínskou zoologickou zahradu útokem

„Lidé si set půjčit mohou kdykoli. Když je ale mokro, tak jim řeknu, že se na ferratu nesmí lézt a podle toho se musí orientovat. Ale oni si ho mohou vzít a neposlechnout, nebo jet třeba do Německa nebo na Vrabinec, kde to zrovna může být úplně jinak. Od toho je městská policie, aby na dodržování pravidel dohlédla,“ reagoval Goliáš.

Z děčínské via ferraty se už několik horolezců právě kvůli nedodržování pravidel dostalo do potíží. V srpnu před pěti lety se při pádu ze 40metrové výšky zranil muž, který měl přelézat z jedné lezecké cesty na druhou, což je přísně zakázáno. Dotyčný tehdy utrpěl vážná zranění. Zlomenou měl páteř i obě nohy.