První městská zajištěná cesta, tak zvaná via ferrata, by měla již brzy vzniknout na Pastýřské stěně v Děčíně. Město chce její pomocí rozšířit nabídku a přitáhnout další turisty.

Kudy přesně ale trasa povede, zatím není jisté. První dvě varianty, z nichž jedna měla měřit až 800 metrů, zavrhli buď ochránci přírody nebo České dráhy, nad jejichž pozemky měla cesta vést.

„Česká legislativa na nic takového nepamatuje. Nikdo neví,  jak ji povolit. A my hledáme cestu, jak to zařídit, aby všichni souhlasili a mohla vzniknout první legální ferrata v Čechách. Pokud se nám to povede, tak vytvoříme mustr 
i pro jiná místa v republice," říká děčínský radní Vlastimil Pažourek s tím, že  magistrát nyní ještě čeká jednání s Českými drahami.

Magistrátu pomáhá s vytipováním vhodné trasy horolezec a velký propagátor horolezení Jindřich Hudeček.  Podle Pažourka není vybudování ferraty nic snadného. Kromě jednání s úřady je třeba zajistit především bezpečnost pro návštěvníky.

„A samozřejmě je třeba nabídnout atraktivní místo, ze kterého budou mít jeho návštěvníci zajímavý výhled," dodal radní.

Zatím nejsou známy přesné náklady, ty bude možné odhadnout až po stanovení trasy. Ale měly by dosáhnout nanejvýš několika desítek tisíc korun.

Zajištěné cesty mají přibližně stopadesátiletou tradici v Evropě, a to především 
v Dolomitech a Alpách. První byla upravena v roce 1843 na vrcholu Hoher Dachstein 
v Rakousku. Pro jejich použití potřebují turisté horolezecký úvazek a další pomůcky. Trasy mají různé obtížnosti, děčínská by měla patřit spíš 
k jednodušším. Nejbližší fer-ratová trasa leží jen necelých 60 kilometrů od Děčína na německé straně Lužických hor nedaleko Hrádku nad Nisou. Skalní pilíř, po kterém cesta vede, se jmenuje Alpiner Grat (Alpský hřbet).

Co je via ferrata
Via Ferrata je zajištěná cesta 
v náročném horském terénu, která je vybavená jistícími fixními lany, železnými stupačkami, případně je doplněna dalšími umělými pomůckami. Cílem takových úprav je zvýšení bezpečnosti procházejících osob a zpřístupnění terénu i návštěvníkům, kteří nemají žádné zkušenosti s náročnými horolezeckými výstupy.
Zdroj: wikipedie.cz