Pokračujeme lesem po modré po tzv. Křinické cestě, až dojedeme k pramenům řeky Křinice. Poté pokračujeme po cyklostezce 3013, která po chvíli odbočuje z modře značené trasy směrem doprava. Projedeme kolem rybníka Světlík (přírodní rezervace) a kolem bývalého větrného mlýna na jeho břehu.

Dále pokračujeme kolem Kozí farmy Žofín, přejedeme železniční trať a po cyklostezce 3013 dojedeme z Horního Podluží do Rybniště kolem vrchu Žulovec. Projedeme obcí Rybniště a po cyklostezce 211 projíždíme kolem vrchu Karlova výšina, na kterém se nachází vyhlídka Hraběnčin skok (odbočka po červené značce).

Poté se již vracíme do Krásné Lípy, poslední úsek vede cyklostezka po silnici z Doubice. Délka trasy je 21 km.

Větrný mlýn Světlík je pětilopatkový mlýn holandského typu, tedy zděný objekt s otočnou střešní konstrukcí, a byl postaven roku 1843 v dnes již zaniklé osadě Lichtenberg (Světlík). Byl součástí hospodářství s pekárnou, po němž však dnes již není stopy. Mlýn mlel až do roku 1945, avšak poté 
v důsledku rabování a spolu se zánikem okolního osídlení pustl. V 60. a 70. letech došlo k několika neúspěšným pokusům mlýn opravit, mlýn byl neustále rabován a ničen, až současní majitelé v letech 2002 až 2009 mlýn pečlivě zrekonstruovali.