Příroda se ještě neprobudila, na kamenných mořích na severních svazích leží ještě zbytky sněhu. Nejlepší je vydat se na vrchol z Lísky od parkoviště až pozdě odpoledne.

Po značených cestách (modrá, pak červená) vystoupejte do travnatého širokého sedla pod Studencem, potom po červené a brzy po odbočce starou kamenitou cestou na vrchol. Holé buky proti modrému nebi ve večerním slunci a už teplo, které v těchto dnech vládne, ticho přerušuje jen věčné šumění větru (na Studenci není nikdy úplné bezvětří). Opravená, a přece starobylá železná rozhledna na vrcholu láká k výstupu.Výhled od Klíče přes Středohoří a Českosaské Švýcarsko až k severu do Lužice je neomezený, jen k východu pohled na hřeben Lužických hor s Jedlovou cloní vzrostlé buky. Výhled tímto směrem však umožní okraj kamenného moře na jižním okraji vrcholové plošiny.

Jedinečný je pohled na pyramidu Klíče, nejkrásnější hory českého severu. Proti zapadajícímu slunci se pak černají stolové hory Saského Švýcarska. Na Růžák se jedině odtud díváme z výšky překvapí, jak se nám zdá nepatrný proti obvyklým pohledům z nižších poloh.

A kolem jarní rovnodennosti slunce zapadá právě přímo za Růžákem (v sobotu 24. 3. cca v 18.20, v neděli v 19.20 letní čas). Pokud si na tuto dobu nasměrujete pobyt na vrcholu, nebudete litovat. Zpět na parkovišti v horní Lísce jste za 15 20 minut.

Výstup z parkoviště v Horní Lísce je vzdálen 1,5 km. Lze spojit s moře zazebou trasou Česká Kamenice Jehla obnovené Bratrské oltáře Líska. Nejbližší zastávka autobusu v dolní Lísce na lince Děčín Varnsdorf.

Autor: Dana Štefáčková, manažerka OPS ČŠ