Chystáte se letos na výlet? Vyrazte například do Libereckého kraje nabízí totiž řadu zajímavých památek. Připravili jsme přehled nejzajímavějších.

Frýdlant

Majestátní dominantou Jizerských hor je státní hrad a zámek Frýdlant, který byl založen v polovině 13. století. Svou slávu si získal díky dalším majitelům Albrechtu z Valdštejna a rodu Clam-Gallasů. V roce 1801 byl hrad zpřístupněn a stal se tak prvním hradním muzeem ve střední Evropě, které vlastní bohaté sbírky zbraní, uměleckých předmětů a unikátní sbírku dýmek. Navíc v sobě propojuje dva architektonické prvky středověký hrad a renesanční zámek. Můžete si podle svých sil zvolit, jaký prohlídkový okruh si vyberete hradní, zámecký, nebo obojí? Záleží pouze na vás.

Valdštejn

Pokud se vydáte po stopách Albrechta z Valdštejna, zjistíte, že mu patřila i další panství v regionu například hrad Valdštejn, který byl vybudován na mohutných skalních pískovcových blocích. Hrad se stal v 18. stoletím poutním místem, v současné době láká návštěvníky vedle prohlídek i na řadu kulturních akcí v podobě koncertů, divadelních představení a výstav. Český ráj nabízí ale daleko více hradních či zámeckých památek.

Sychrov

Nejznámějším zámkem je bezesporu Sychrov, který získal svou novogotickou podobu za vlády rodu Rohanů. V interiérech překvapí nádherné řezbářské práce Petra Buška a nejrozsáhlejší středoevropská sbírka francouzského portrétního umění tzv. „rohanská galerie“. Zámek je vyhledáván i pro staročeské jarmarky, slavnosti či noční prohlídky.

V letošním roce jsou navíc pro návštěvníky připraveny perličky a pikantnosti ze života obyvatel sychrovského zámku.

Všeobecnému zájmu se obvykle těší ryze soukromé prostory, a tak na prohlídkové trase narazíte i na ložnici s koupelnou, připomínající jednu z dcer bývalého majitele.

A pokud už budete znaveni cestováním za historií, usedněte v zámeckém parku či oranžérii a vychutnejte si místní kávu.

Hrubý Rohozec

Jedním ze zámků, který se pustil do reinstalace pokojů, je Hrubý Rohozec.

Jednotlivé místnosti získají podobu z období 30. let 20. století. Návštěvníci se tak budou moci podívat do apartmá bývalého majitele zámku a jeho manželky, dětských pokojů a komnat zámeckého personálu, v lovecké chodbě a v předpokoji bude obnovena původní historická výmalba.

Trosky

Jestli dáváte naopak přednost rozhledům do kraje, vystoupejte na nejznámější symbol tohoto regionu hrad Trosky, který se rozkládá mezi čedičovými věžemi nazvanými „Panna a Baba“.

Lemberk

Vydáte-li se objevovat Českolipsko a Máchův kraj, měli byste se zastavit na hradě Lemberk, na kterém žila Zdislava z Lemberka, jediná česká světice nekrálovského původu. Zámek byl upraven v barokním slohu, pod zámkem se nachází i Zdislavina studánka, kterou podle legendy používala Zdislava k léčení očních nemocí.

Letošní sezóna přinese novinky v podobě nových okruhů a návštěvníci se tak budou moci podívat do zámecké zbrojnice či právě do světničky sv. Zdislavy. Během mimořádných prohlídek bude otevírán i tzv. Rytířský sál, který prochází náročnou opravou. Bude tak možné alespoň na chvíli obdivovat působivou barokní štukaturu i zrestaurované olejomalby s výjevy ze třicetileté války.

Grabštejn

Neméně zajímavý je i státní hrad a zámek Grabštejn, který má 2 části Horní hrad a Dolní zámek. Během sezóny hrad hostí řadu významných kulturních akcí, jako je např. festival etnické, alternativní hudby a divadla či benefiční koncert Luďka Veleho.

Sloup

Poněkud pozoruhodnou památkou je skalní hrad Sloup, který byl vytesán do pískovcové skály. Je spojován především s obydlím poustevníků, kteří zde vytvořili klášter s kostelíkem. Pokud byste se chtěli projít po barokních kaskádových terasách či navštívit místo svatby rakouského následníka trůnu Františka Ferdinanda d’Este s hraběnkou Žofií Chytkovou, vydejte se na zámek Zákupy.

Bezděz

Co by to bylo za putování po Máchově kraji, kdybyste nevystoupali na jeden z nejvýznamnějších raně gotických hradů v Čechách, který založil Přemysl Otakar II., na Bezděz. V 19. století se stal opuštěný a zpustlý hrad symbolem romantiky i pro básníka K. H. Máchu. Bezděz ale nebyl jediným hradem Přemysla Otakara II. v oblasti Kokořínska se můžete zastavit na tajuplném hradě Houska, o kterém se tvrdí, že je vstupní bránou do pekel.

Hrady a zámky si pro své návštěvníky navíc připravily pro letošní rok i projekt Oživlé památky. Každý měsíc bude věnován určitému tématu a památky tedy budou zvát návštěvníky na různé typy aktivit tak, aby se rodinná návštěva nikdy neomrzela.