Hotely, turisté, České Švýcarsko nebo vietnamské tržnice. S tím vším si lidé nejčastěji spojí Hřensko. To má ale v rámci Děčínska také jeden nelichotivý primát – největší podíl lidí, kteří mají problémy se splácením svých dluhů a jsou v exekuci.
Na toto prvenství by se nabízelo některé z měst nebo vesnic na Šluknovsku, kde jsou dlouhodobé sociální problémy.

Málokdo by sázel na Hřensko, které patří k nejbohatším obcím široko daleko. Na jednoho obyvatele připadá v obec- ním rozpočtu více než 65 tisíc korun příjmů. Pro porovnání – pokud by s takovou částkou pracoval Děčín, měl by ročně k dispozici více než tři miliardy. I přesto je Hřensko obcí, která má podíl lidí v exekuci nejvyšší. „O tom jsem vůbec neměl tušení,“ reagoval starosta Hřenska Zdeněk Pánek.

Podle serveru mapaexekucí.cz nezvládá ve Hřensku své dluhy 67 lidí. To je téměř 30 procent obyvatel starších 15 let. Potkat na první pohled chudého člověka je přitom v Hřensku téměř nemožné. Centrum je plné hotelů a restaurací, které doplňuje vietnamská tržnice, která cílá především na turisty z Německa.

Ilustrační foto.
Více než 18 tisíc lidí z Děčínska a Šluknovska nezvládá své dluhy

„Nikoho, kdo by měl tak velké problémy, že by skončil v exekuci, neznám. Ale je pravda, že podobnými věcmi se lidé příliš nechlubí,“ řekla jedna z obyvatelek Hřenska.

Vzhledem k tomu, že je v obci přihlášeno k pobytu pouze necelých 300 obyvatel, se prakticky všichni, kteří zde opravdu žijí, znají. „Zadlužení lidé podle mě u nás v obci žijí jen papírově,“ je přesvědčený starosta Pánek a připouští, že to mohou být lidé, které si před lety přivezli a přihlásili někteří kandidáti na starostu před komunálními volbami.

Žít by měli v několika domech. Ty ale dlouhé roky chátrají a jsou opuštěné. Stejně jako dluhy lidí, kteří by v nich měli bydlet.

Necelých 70 předlužených lidí z Hřenska je ale jen kapičkou v obrovském moři dlužníků na Děčínsku a Šluknovsku. V okrese Děčín má totiž exekuci na krku téměř 18 tisíc lidí. To je sedmé nejvyšší číslo mezi všemi okresy České republiky.

Dlužníky nejvíce trápí vícenásobné exekuce, tři pětiny z nich jich mají více než tři. Na jednoho předluženého člověka připadá v průměru pět exekucí. Meziročně narostl počet lidí nezvládajících své finanční závazky téměř o desetinu.

V domově pro maminky s dětmi v Jiřetíně pod Jedlovou jsou vděční za každou pomoc.
Domov pro maminky v Jiřetíně pod Jedlovou ženy připravuje do života

„Nezaměstnanost, nízká finanční gramotnost, kdy lidé vytloukají klín klínem. A především ochota půjčovat nebonitním lidem na mikropůjčky, případně půjčky od nebankovních společností,“ vyjmenovává nejčastější příčiny exekucí vedoucí dluhové poradny Oblastní charity v Rumburku Pavla Brodinová.

Lidé se často dostávají do nezvladatelných dluhů i kvůli nenadále vysokým doplatkům za služby spojené s bydlením.
Pro lidi zasažené exekučními výměry je jistou šancí oddlužení. To má ale své podmínky. Kromě jiného musí pracovat a během pěti let splatit alespoň 30 procent svých dluhů. A to je pro mnoho lidí majících velké závazky problém.

Pokud tito lidé pobírají dávky v hmotné nouzi, které jsou určené pro ty nejchudší, exekutoři na ně nemohou ze zákona sáhnout. Navíc ani nemají možnost zabavit nějaký majetek, protože dlužníci velmi často žádný nemají. Mnozí z těchto lidí následně skončí v šedé ekonomice a vydělávají si načerno.

Ledopády v Národním parku České Švýcarsko.
KRÁTCE: Co se děje na Děčínsku? Přečtěte si stručný přehled

Podle webu mapyexekucí.cz, který zveřejnil údaje za loňský rok, mělo 44 procent předlužených lidí tři až devět exekučních výměrů. A 14 procent dokonce více než deset.

Podle odborníků se tito lidé, většinou vlastní vinou, dostali do neřešitelné finanční situace a nemají šanci z dluhů do konce života vybřednout.

Alarmující je také průměrná výše jistiny. Ta je v okrese Děčín téměř 200 tisíc korun. O další desítky až stovky tisíc mohou dluhy zvýšit nejrůznější poplatky, nejčastěji právě exekutorům.