Miliony korun investovala města v uplynulých měsících do oprav nebo nákupu aut pro hasiče. Zbrusu nové vozidlo mají profesionální hasiči ve Šluknově.

Právě to bylo nejdražší, cisterna na podvozku Scania vyšla na 6,5 milionu korun. Peníze na ni profesionální hasiči získali z Fondu zábrany škod, do kterého povinně odvádí pojišťovny část zaplaceného povinného ručení.

Do oprav starších tater se pak pustili v Rumburku a Jiříkově. V případě Rumburku vyšla na tři a půl milionu korun. Z původního, téměř dvacet let starého auta, prakticky nic nezůstalo. Po generálce zůstalo původní jen šasí, vše ostatní je nové.

I vzhledem k menšímu rozsahu byla ta jiříkovská oprava o 1,5 milionu levnější. „Po opravě je auto pohodlnější pro zasahující hasiče. A především spolehlivější. Před generálkou bylo už vyklepané řízení a ani řazení nebylo příliš spolehlivé,“ pochvaluje si investici do opravy cisterny velitel jiříkovských dobrovolných hasičů Petr Matuška.

Požár domu ve Šluknově.
FOTO: Kvůli požáru muselo být evakuováno 30 lidí včetně čtyř malých dětí

Právě spolehlivost je pro jiříkovské hasiče důležitá. Po vyhlášení poplachu totiž musí ze své základny vyrazit do deseti minut a být schopni zasahovat u požárů nebo dopravních nehod. Největší přínos pro ně má při zásazích nová nástavba. Z té zmizely nádrže na pěnidlo. „Díky tomu máme o tisíc litrů větší nádrž na vodu,“ doplnil Matuška.

Na opravu si musel Jiříkov vzít úvěr. Při žádosti o dotaci od státu na opravu auta město neuspělo, úředníci radnici řekli, že je potřeba podpořit města, která mají starší auta.

„Bez hasičů by to vůbec nešlo. Je to nejdůležitější spolek v našem městě,“ má jasno o podpoře radnice jiříkovský starosta Michal Maják. Připomíná například dvě loňské vichřice, u kterých zdejší dobrovolníci zasahovali.

Kromě opraveného auta chystají v Jiříkově další velkou investici pro hasiče. „Žádáme o dotaci na opravu zbrojnice, tam máme blokováno 4,5 milionu korun,“ doplnil Maják.

Kromě cisteren mají hasiči na Šluknovsku také jednu novou dodávku, ta bude sloužit dobrovolným hasičům z Dolního Podluží. Může sloužit nejen k cestám na nejrůznější soutěže, ale především k přepravě hasičů k větším požárům, u kterých je potřeba větší množství lidí.

„Renault vyšel na přibližně jeden milion korun, 300 tisíc korun přispěl Ústecký kraj, 450 tisíc korun pak tvořila dotace z ministerstva vnitra,“ popsala skládání potřebných financí z více zdrojů starostka Dolního Podluží Iva Minárová.

Při požáru v Srbské Kamenici zemřel jeden člověk.
Při požáru v Srbské Kamenici zemřel jeden člověk