Pokles cen z rekordních výšek podle analytiků ovlivnila klesající cena ropy i posilující koruna. Zlevnění u nafty je za stejnou dobu jen poloviční, z 36,74 na 35,42 Kč/l.

V reálu lze natankovat Natual 95 i za 32,90 Kč/l a naftu o korunu dráž. Takovou cenu ale nabízí zpravidla jen řetězec Tank Ono a stanice v blízkosti jeho pump. Tank Ono má na severozápadě Čech hned čtyři pobočky a právě okresy, kde jsou, mají nejnižší průměrné ceny. Nejlevněji je aktuálně na Mostecku.

V porovnání s předchozími týdny ale cenový souboj polevil - ještě v listopadu šel na nejnižší cenu řetězec Shell a supermarketové pumpy, teď jsou spíš dražší. Globus v Trmicích nabízí Natural 95 za 33,30 a naftu za 34,20 Kč/l, Shell v Teplicích a Ústí drží cenu obou nejprodávanějších paliv 50 haléřů nad cenou Tank Ono. Stejnou cenu jako Tank Ono naopak nabízí Albert v Teplicích. V jiných krajích zlevnily pohonné hmoty o něco víc, a tak kraj přišel o primát nejlevnější tankovací destinace. I tak je tam ale pořád výrazně levněji než ve zbytku Česka.

Tankovat v zahraničí se nevyplatí, přestože i v Německu paliva zlevňují. Super E10, který je obdobou Naturalu 95, se prodává podle webu www.fuel-prices-europe.info v průměru za 1,594 eura za litr (40,17 Kč), nafta se prodává za 1,414 eura (35,64 Kč). U menších pump v pohraničí lze sice natankovat levněji, ale u benzinu v přepočtu maximálně o korunu až dvě. Levněji není ani v Polsku, v průměru se tam podle téhož zdroje tankuje benzin za 5,51 zlotého (34,15 Kč) a nafta za 5,59 zlotého (34,64 Kč).