Na světě žije podle odborníků už jen 3 500 jedinců tohoto druhu. Návštěvníky čeká zajímavá podívaná na impozantního kopytníka - takina indického.

Na první pohled připomíná stavbou těla bizona, rohy pakoně, nosem losa a svou rychlostí a hbitostí při skákání po skalách kamzíka. Ve skutečnosti je jeho nejbližším příbuzným pižmoň. Zoo jej získala ze Zoo Mnichov, jmenuje se Ikarus a jde o tříletého samce.

„S transportem zvířete nám pomáhala liberecká zoologická zahrada, protože naše transportní vozidlo bylo na převoz příliš malé. Poskytla nám nejen vhodný vůz a k němu řidiče, ale dokonce také transportní bednu. Takin cestoval v přepravním boxu pro zebry,“ vysvětlil zoolog Roman Řehák.

Mnichovská zoo takina na transport předem trénovala. Aby proběhl převoz bez obtíží, nacvičovali s ním zaměstnanci nástup do transportní bedny. Nebylo tak nutné mu před cestou podávat žádné tišící prostředky.

Ikarus se v děčínské zoo zabydluje již zhruba 14 dní.

„Po příjezdu do naší zoo čekal takina první týden pouze ve vnitřním boxu, aby si zvyknul na nové prostředí a také kontakt s novými chovateli. Do venkovní expozice jsme ho poprvé pustili toto pondělí a z preventivních důvodů, protože jsme nevěděli, jak zvíře na nové prostředí zareaguje, jsme nechali na dopoledne zoologickou zahradu uzavřít,“ uvedl zoolog. Adaptace proběhla zdá se velmi úspěšně, první den byl sice takin nervózní a nevzdaloval se příliš od vnitřní ubikace, po třech dnech se ve výběhu chová již klidně, spásá trávu, drbe se o stromy a prozkoumává nové území. Takini se v děčínské zoo dočkali krásného kamenitého přírodního výběhu se stromy, keři a skalami, který se velmi podobá jejich přirozenému prostředí. Od návštěvníků je odděluje pískovcová zeď, dřevěné hrazení a samozřejmě elektrický ohradník. Protože jde o stádová zvířata a tedy i Ikarus je od malička zvyklý žít ve stádě, brzy k němu přibude samička. „Měli bychom ji dovézt začátkem června ze Zoo Berlín. Je narozená v roce 2010, tedy mladší,“ doplnil Řehák.

Takin indický se vyskytuje ve volné přírodě v několika poddruzích v jižní Číně, Tibetu, v indickém státě Asámu, Bhútánu a severní Barmě.

Autor: Alena Houšková