Hrozilo stržení

Dlouhé roky rozhledna na Studenci nedaleko České Kamenice rezivěla. Na začátku druhé poloviny 90. let dokonce hrozilo její stržení, protože Lesy ČR a CHKO Labské pískovce nesouhlasily s její opravou. Prakticky za minutu dvanáct zachránilo rozhlednu její prohlášení technickou památkou. Počítalo se také s tím, že se začne s její opravou.

Jenže chyběly peníze a nebylo ani jasné, komu vlastně rozhledna patří. Se záchranou unikátní rozhledny, která byla postavena zásluhou Horského spolku pro České Švýcarsko již v roce 1888, se tak začalo až o deset let později. V té době rozhledně chyběla již řada schodů, kompletní nebyla ani vyhlídková plošina. Mezitím se podařilo České Kamenici získat rozhlednu do svého majetku, dokonce i vyjednala více než milionovou dotaci na její obnovu. Jenže kvůli nesouhlasu Lesů ČR s opravou nemohla dotaci přijmout. Lesům se totiž nelíbilo, že by bylo nutné na vrchol vybudovat novou silnici. Proto se v následujících letech rozhodlo, že bude rozhledna snesena ze Studence pomocí vrtulníku.

Unikátní akce

V září 2007 nad Studenec přiletěl vrtulník, který rozebranou rozhlednu snesl.

„Za tři měsíce byla po demontáži převezena do dílen společnosti v Litoměřicích, kde probíhaly rekonstrukční práce," říká Tomáš Horyna 
z Občanského sdružení Pod Studencem.

Následně Česká Kamenice vyhlásila sbírku na obnovu rozhledny a uspořádala akci, při které si kdokoliv mohl koupit schod na rozhledně. Nakonec se podařilo zachránit téměř čtyři pětiny původních dílů, ačkoliv původní odhady byly výrazně pesimističtější. Ty hovořily nanejvýš o 40 procentech. Přesto se rekonstrukce i díky desetiletým odkladům prodražila na téměř trojnásobek a dosáhla na částku 3,2 miliony korun.

Rozhlednu se podařilo znovu zpřístupnit turistům 
21. června 2009, přibližně tři měsíce poté, kdy byla vrtulníkem opět dopravena na vrchol.

Páté výročí její záchrany si lidé mohou připomenout přímo na vrchu Studence. V neděli 22. června se totiž od 
11 hodin koná u rozhledny slavnost u příležitosti znovu-zpřístupnění zajímavého vyhlídkového místa.