Nezabaví mi mou legálně drženou zbraň? Budu si moci i nadále chodit zastřílet na střelnici? Podobné otázky řeší majitelé zbraní v souvislosti s chystaným zpřísněním podmínek pro jejich držení. Týká se to i střelců na Děčínsku.

Zpřísňující novela zákona, která zavádí dvě nové kategorie zbraní, omezuje držení zásobníků a zkracuje platnost zbrojních průkazů, vychází ze směrnice Evropské unie. „Návrh v únoru podala vláda, parlament však projednání novely odložil až do vyřešení žaloby proti evropské směrnici, kterou Česká republika podala k Evropskému soudnímu dvoru,“ upřesnil David Karásek, mluvčí sdružení LEX na ochranu práv majitelů zbraní.

Povodně na Děčínsku 2013.
FOTO: Pět let od povodní. Hřensko zvažovalo vrata na soutoku

Proti normě se v Česku zvedla vlna nevole. Petici, která se mezi lidmi šíří od ledna, podepsalo 55 tisíc občanů včetně prezidenta Miloše Zemana. Změny by se dotkly téměř 300 tisíc držitelů zbrojních průkazů. Nejvíc by postihly sportovní a rekreační střelce a negativní dopad by měly i na kluby vojenské historie. „Střelné a palné zbraně jsou součástí vojenské historie a mezi diváky jsou velmi populární,“ řekl Pavel Gajdoš ze skupiny historického šermu Avalon ze Štětí.

Podle připravované novely by problémy vyvstaly hlavně majitelům „novějších“ historických zbraní, například automatů z druhé světové války předělaným na slepé náboje. Jejich majitelé by si totiž museli zažádat o výjimku. Ta se naopak nebude týkat nejstarších zbraní, jako jsou křesadlovky.

Smrtelná nehoda. Ilustrační foto.
KRÁTCE: Co se děje na Děčínsku Přečtěte si stručný přehled

Podle seznamu sdružení LEX je nejvíc střelnic v Jihomoravském a ve Středočeském kraji. V Ústeckém kraji jich má být 12. Podle Karáska by se pravidel pro provozování střelnic změny zbraňové legislativy přímo dotknout neměly. „Je však možné, že se projeví na počtech jejich návštěvníků,“ upozornil Karásek.

PŘEDEJÍT TERORISMU

Majitelé a provozovatelé střelnic jsou na pozoru. „Vzhledem k tomu, že jsme malá klubová střelnice se stálou členskou základnou, zatím žádné negativní dopady nepozorujeme,“ uvedla provozovatelka a správkyně děčínské střelnice Military Denisa Šustová. „Navíc se u nás nestřílí z dlouhých zbraní. Otázkou je, jak se situace změní, až se novela zákona uvede do praxe,“ doplnila.

Pětimostí.
U Pětimostí v Děčíně přibylo nehod. Řidiči nedávají přednost a bourají

Novely zákona se nebojí ani ve sportovní střelnici v Žalanech u Teplic „Úbytek střelců zatím nepozorujeme. Vzhledem k politické situaci ve světě naopak zájem o střelecké kurzy roste,“ konstatoval jednatel střelnice v Žalanech Jan Prepletaný. „Nesmí nás to ale ukolébat a proti nesmyslné směrnici musíme dále bojovat a sbírat další podpisy pod petici. Jde přeci jen o naši svobodu.“

Směrnici zpřísňující kontrolu nad střelnými zbraněmi schválil Evropský parlament loni. Jejím smyslem je zabránit teroristům ve vyzbrojování. Podle kritiků však omezuje majitele legálně držených zbraní a trh s nimi, kromě toho zasahuje do vnitřní bezpečnosti státu.

Učitelé ze ZŠ a MŠ TGM Česká Kamenice zorganizovali pro všechny třídy školy i školky akci na školním hřišti.
FOTO: Charitativní akce ZŠ v České Kamenici vynesla 92 tisíc korun