Jedenáct takových přístrojů od středy pomáhá vodní záchranné službě a strážníkům městské policie po celém kraji. Jejich zástupci si malé přenosné defibrilátory převzali na krajském úřadě. K řadě nehod či kolapsů totiž přijíždějí mnohem rychleji než zdravotníci.

„Čím dřív defibrilujeme, tím má člověk větší šanci na přežití. Když srdce dostane výboj do tří až pěti minut, úspěšnost je více než padesáti-procentní," říká lékařka Eva Smržová.

S automatizovaným defibrilátorem podle ní dokáže zachránit život i laik. Nerozhodují totiž zkušenosti, ale čas.

Automatické mobilní defibrilátory LIFEPAK 1000 od Ústeckého kraje dostala městská policie v Ústí nad Labem, Chabařovicích, Trmicích, Jílovém u Děčína, Budyni nad Ohří, Třebenicích, Bečově 
a Lounech.

Přístroj rovněž převzali dobrovolní hasiči z Brandova i Vodní záchranná služba Nechranice a Most.

Jeden přenosný defibrilátor vyjde asi na 50 tisíc korun. Ústečtí strážníci mají tři. Zachránili díky nim tři životy.

„Jeden má naše skupina operačního zákroku, která s ním vyjíždí, když se třeba někomu udělá špatně. Druhý přístroj je na vrátnici magistrátu, použili jsme ho asi před půl rokem. Nový přijde na největší základnu ve městě v ulici Na Nivách," vyjmenoval Jan Novotný, zástupce ředitele ústecké Městské policie.

V současnosti v Ústeckém kraji funguje 106 mobilních 
a stacionárních defibrilátorů. Nejvíce jich má policie a hasiči. Záchranáři ale chtějí rozmístit dalších 11 přístrojů, které by v nouzi mohla použít i veřejnost.

„V našem kraji jsou stále bílá místa, která jsou těžko dostupná a záchranáři se na ně nemohou dostat včas. Chceme oslovit jejich správce a rozmístit tam defibrilátory, abychom lidem přiblížili pomoc," vysvětlil Radek Urban ze ZZS.

Veřejné sloupy s defibrilátorem by se mohly objevit na Pravčické bráně, Milešovce, Děčínském Sněžníku, hradě Střekov, Větruši, ale i v chomutovském lesoparku, Pevnosti Terezín či Komáří Vížce. První externí defibrilátory byly rozmístěny v roce 2011. Od té doby záchranná služba eviduje 332 aktivací, z nichž se u 162 lidí jednalo o náhlou zástavu srdce. Zcela bez následků přežilo 20 pacientů.