Desítky, možná i stovky obyvatel Děčína dlouhodobě bydlí v nedůstojném prostředí. V bytech mají často štěnice, na chodbách jim nesvítí světlo. Taková je situace například ve dvou panelácích na Kamenické ulici. Pro firmy, které do podobných lokalit sociálně slabé obyvatele stěhují z různých koutů země, je to ale dobrý byznys. Od chování těchto obyvatel, kteří například vyhazují nepořádek před domy, ale současně dávají ruce pryč.

Strážníci městské policie tu jsou skoro jako doma. Před několika dny například řešili černou skládku, která před paneláky, jež spravuje společnost BVG, vznikla.

„Strážníci tu zjistili nepořádek, mluvili s místními lidmi. Ti tvrdili, že za nimi přišel zástupce BVG a řekl jim, ať ten nepořádek uklidí. Tak to udělali. Jenže pár firem ho nechtělo odvézt, protože 
v něm byly štěnice," popisuje ředitel děčínské městské policie Marcel Horák.
Strážníci proto nepořádek vyfotografovali a obrátili se na firmu BVG.

„Ta ale odmítla převzít zodpovědnost," říká Horák 
s tím, že nepořádek před domy je jen jedním z problémů v této lokalitě. „Někteří z těch obyvatel dělají bordel, okrádají, chodí po okolí a ničí, co jim přijde pod ruku," dodává ředitel.

Místní obyvatelé, kteří tu bydlí dlouhodobě, jsou z chování přistěhovalců také naštvaní. A oblíbená u nich není ani správcovská firma.
„Majitelé nemají zájem 
o nic," tvrdí jedna z místních obyvatelek. „Když firma dostane pokutu, rozpočítá nám to do nájmu. Přitom tady nic neudělají," dodává.

Stav bytů, jak jsme se přesvědčili, vypadá opravdu dost bídně. V dolní části dokonce nesvítí světlo, na chodbě, je 
tu také společný záchod 
a koupelna, obojí ve špatném stavu. Co se naopak povedlo udělat, to jsou plastová okna směrem ke Kamenické ulici.

Paneláky patří firmě MONREAL. Právě pro ně pracuje společnost BVG, která má na starosti shánění nájemníků, vybírání nájemného a další práce spojené se správcovstvím domů. Jenže nepořádek BVG svádí na problémové nájemníky.

„V minulosti, když nám nějací nájemníci zdemolovali byt či společné části prostor, byl vždy problém chtít toto vyřešit a bylo sděleno, že 
s tím nikdo už nic neudělá, protože nikdo nemůže již dokázat, že toto způsobil ten dotyčný," uvedl pro Děčínský deník zástupce firmy BVG Radek Vavřina.

O tom, že jsou v jejich domech na Kamenické ulici štěnice, společnost ví.

„První krok v řešení je odvoz nábytku a vyklízení prostor," tvrdí Vavřina. „Nepořádek, který lidé udělali, vznikl právě snahou řešit situaci po špatných nájemnících, kteří z domu utekli 
s dluhem. Nepořádek měl být odvezen těmi, kdo ho způsobili, místo toho každý nadává na ty, kteří jej chtěli odklidit."

Společnost se ale snaží hájit.

„V suterénu domu ve vchodě 51 docházelo v minulosti již k mnoha opravám a výsledek jste viděl sám. Situace se řeší, ovšem je obtížné ji řešit, když orgány nechtějí s řešením pomoci a odkazují na občanskoprávní cestu, přestože tam trvale dochází k ničení cizího majetku," tvrdí Vavřina.

Problémy s nájemníky jsou ale i jinde, nejen na Kamenické ulici. MONREAL, zabývající se realitami, má totiž po Děčíně více domů, například 
v Boleticích a na Starém Městě.

„Jiné nemovitosti v Děčíně spravujeme taktéž, na všech našich nemovitostech je viditelně umístěný štítek s kontaktními údaji. Majitel si ale 
s ohledem na konkurenci nepřeje jejich zveřejňování," říká Vavřina trochu nelogicky.

„Točí se jim tam hodně nájemníci. Přichází, odchází, podle toho, jak jsou v okolí herny, jak se jim daří či nedaří unikat exekucím," upozorňuje ředitel strážníků Marcel Horák a dodává, že si firma stěžuje na chování nájemníků, ale jen ona sama si je vybírá. „Kdyby pronajímali byty za normální nájmy slušným lidem, tak nemají problémy oni, ani obyvatelé bydlící v okolí."

Za příchodem nepřizpůsobivých obyvatel do Děčína stojí, jak ukazuje právě tento příklad, právě tyto firmy, nikoliv město, jak si mnozí obyvatelé Děčína myslí. V minulosti se totiž několikrát objevily informace, že do Děčína stěhuje nepřizpůsobivé magistrát, aby zvyšoval počet obyvatel, který postupně klesá. To ale vedení města několikrát rozhodně popřelo.