Hned trojice ministrů dorazí příští pondělí do Šluknova. Vyslal je tam jejich šéf, premiér Bohuslav Sobotka, na kterého se v minulých dnech obrátili v dopise všichni starostové Šluknovského výběžku.

Dopis premiéru Sobotkovi

SOS volají starostové ze Šluknovska již dlouhé roky, naposledy se obrátili dopisem přímo na předsedu vlády Bohuslava Sobotku.

„Víme, že podobná situace není jen u nás, je to všude stejné. Ale před třemi lety nám něco slibovali a skutek utek. Když jsem šel jednou do práce a viděl jsem, že opět zmizely víka od kanálů a nějaká značka, tak jsem sedl k počítači 
a napsal dopis premiérovi," vysvětluje iniciátor dopisu, starosta Krásné Lípy Zbyněk Linhart.

Titíž lidé, kteří kradou železo na ulicích pak do Čech vozí podle starostů vysloužilé elektrospotřebiče. Pračky nebo ledničky rozeberou, železo prodají a plasty spálí nebo pohodí po lesích.

V dopisu vyjmenoval starosta Krásné Lípy problémy, které nejen tento region sužují. A také jejich možné řešení, jak je nastínilo Šluknovské desatero.

„Velkým problémem je zneužívání sociálních dávek 
a práce na černo a jejich velmi nízká, neefektivní a nedůsledná kontrola a reálná vymahatelnost práva, a to nejen
z důvodů malého počtu zaměstnanců příslušných úřadů v místě, ale téměř systematické zpochybňování jejich práce při případném odvolání „postiženého" od úředníků řešících odvolání," upozorňují starostové v dopise na jeden z největších problémů. Totiž na velmi vysokou nezaměstnanost.

Pod dopis se podepsalo všech osmnáct starostů ze Šluknovského výběžku. Trvalo jen několik dní, než se dočkali reakce. Premiér vyslal na Šluknovsko tři své ministry, kteří mají problematiku ve své gesci.

Tři ministři 
na Šluknovsku

Do Šluknova tak dorazí ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, ministr vnitra Milan Chovanec 
a ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier.

„Je potřeba, aby situaci viděli přímo na místě. Kromě jednání na šluknovském zámku je v plánu také návštěva tamního sídliště, na kterém je řada problémů," uvedl poslanec Jaroslav Foldyna. Ten patří ke skupině poslanců, kteří se snaží změnit některé zákony. Jde především 
o úpravu příspěvků na bydlení, vznik sociálního bydlení nebo registrů přestupků. Za ten se chce nyní zasazovat především ministr vnitra Chovanec. Prohlásil to o víkendu
v televizní debatě v reakci na zabití policistky zdrogovaným řidičem. Ten měl totiž za sebou již řadu přestupků a několik zákazů řízení.

Kriminalita neklesá

Podle starostů například neklesla drobná kriminalita, která obyvatele Šluknovska nejvíc trápí. Lidé totiž rezignovali na to, aby podobné krádeže hlásili.

„Celková situace a atmosféra se příliš nemění. I nadále jsme tu svědky obchodování s drogami a snaha něco řešit se už ani nepředstírá. Názorným příkladem je nedávné odhalení rozsáhlé výrobny omamných látek v Krásné Lípě, kdy zadržení pachatelé 
nebyli ani vzati do vazby, a je důvodný předpoklad, že mohou dále pokračovat v trestné činnosti. Pokud jde o bezpečnost, statistiky jsou možná 
v „normě", ale situace na místě, pokud jde především 
o drobnou kriminalitu a obtěžování, je stejná," píší starostové v dopise.

Také s drobnou kriminalitou by mohl registr přestupků pomoci. Úřady by totiž pak mohly snáze vyslovit zákaz pobytu v některé obci.

„Snad budou ministři při své návštěvě naslouchat. Chci tomu věřit. I tomu, že se blýská na lepší časy. Ale výsledky uvidíme nejdříve za půl roku," je opatrný starosta Linhart.

Zatím slyšeli 
jen sliby

V minulosti totiž slyšeli starostové řadu slibů. Jenže za 
tři roky se podařilo částečně uvést v život jen tři z celkem deseti opatření, která navrhovali. Jedná se například 
o změnu v rozpočtovém určení daní nebo novelu loterijního zákona. Ta dala obcím pravomoc rozhodovat o tom, zda na svém území budou mít herny, či nikoliv.

Podle starosty Varnsdorfu Martina Louky je nutné využívat všechny cesty, jak seznámit legislativce se situací, která je nejen na Šluknovsku. Podobných vyloučených lokalit jsou v celé republice přibližně tři stovky.

„Pokud to uvidí přímo, tak je to rozhodně lepší. Ale je něco jiného, když přijedou na 
pár minut nebo nanejvýš hodin a když by na problémových místech měli být v jedenáct hodin večer," říká starosta města, kde je pravděpodobně v současnosti nejproblémovější lokalita. Na Kovářskou ale ministři s největší pravděpodobností nezamíří.

„Je nová vláda. Bude pružnější? Bude ty problémy opravdu řešit? Uvidíme," doplňuje své kolegy starostka Šluknova Eva Džumanová.

Ukázka z dopisu
Vážený pane premiére,
zveme Vás do našeho regionu na pracovní návštěvu. Chceme Vám nabídnout konkrétní zkušenosti 
z místa, které se potýká s řadou výše uvedených negativních jevů, ale i z místa, které se s touto nedobrou situací snaží bojovat.

Taková návštěva by však pro nás postrádala smysl, pokud by měla opět jen znamenat na jedné straně týmy doprovodných vysvětlujících lidí a vedení monologu ze strany vlády a na to navazující předvádění před televizními kamerami, návštěvy předem vytipovaných ukázkových míst, kam se právě „nalilo" z evropských fondů a podobné postupy.

Domníváme se, že problémy Šluknovska jsou z podstatné části obecnější, tady u nás však umocněny sociálně ekonomickým prostředím, složením obyvatelstva, dlouhodobou migrací, sestěhováváním nepřizpůsobivých osob a polohou, kdy jsme ze tří stran obklopeni Saskem.

Naléhavě potřebujeme velmi nutně, aby se výše popsané problémy začaly konečně urychleně řešit.
Bohužel platí obecně, že v Praze vymýšlená pravidla jsou často reálně nepoužitelná, především pro samosprávy, a mnohdy dobře slouží jen těm, co účelově čerpají, tak či tak, státní či evropské dotace. Především a v konečném důsledku pro potřeby vlastního zaměstnání či podnikání.

Jsme svědky, jak bez našeho vědomí, natož nějakého elementárního souhlasu, předstírají v našich obcích obecně prospěšnou činnost jakoby s potřebnými, kteří však často slouží jen jako zástěrka pro tok peněz manažerům, schovaným v občanských sdruženích či jiných organizacích nebo za tzv. sociálními podniky atp.

Teoretické rady mnoha státních institucí pro řešení problémů v tzv. sociálně vyloučených lokalitách jsou žalostné, navíc tyto instituce nevytvářejí účinnou zpětnou vazbu pro vládní instituce.

Skutečně budeme potřebná účinná a radikálnější řešení odkládat do doby vzplanutí problému obdobného rázu, jako nám přinesla metylová aféra a nebo události podobné těm na konci léta 2011 u nás, či následně v dalších místech České republiky?!