Příběh nové sportovní haly se začal psát po povodni v roce 2013, kdy některým sportovcům svitla naděje na to, že budou moci využívat sportovní halu za hlavním vlakovým nádražím. Velká voda totiž poškodila povrch v hale, a ve hře se tak objevila možnost nahradit jej takovým, který by vyhovoval i jiným sportům než pouze tenisu. Na to ale nakonec nedošlo, silná tenisová lobby si prosadila své, a tak tehdejší radnice naštvaným sportovcům přislíbila, že hned vedle postaví novou sportovní halu, kde by mohly být provozovány další sporty.

Jenže po komunálních volbách, kdy se vedení děčínské radnice výrazně proměnilo, neboť ČSSD, která halu slibovala, odešla do opozice, je vše jinak.

„Výstavba nové sportovní haly není v současné době na pořadu dne. Ve městě je několik sportovních zařízení, která potřebují opravit. Jedná se například o podlahu v tréninkové hale v Maroldovce, opravu tělocvičny a hřiště ZŠ v Bynově, hřiště za zimním stadionem a opravu střechy zimního stadionu," říká náměstek děčínské primátorky Jiří Anděl s tím, že například na zimním stadionu musí město nechat vyměnit chladící technologie.

Sportovci z postoje města radost nemají. Zklamaní jsou například florbalisté, jichž by do nové haly mohlo chodit až 
1 500, a z velké části by se tak postarali o její vytížení. Právě florbalisté v současné době nemají v Děčíně k dispozici žádnou halu, která by měla vhodné rozměry.

„Bylo to předvolební mazání medu kolem pusy. Je to pro nás zklamání. Ale na druhou stranu jsme již jednali s paní primátorkou," říká šéf florbalového klubu Tomáš Štěpánek.

Ten v současné době zpracovává pro sportovní komisi, které je členem, analýzu děčínských sportovišť. Po jejím zhotovení by měl být k dispozici počet sportovišť, jejich technické parametry, stav nebo využití.

„Z analýzy zatím vyplývá, že jsme na tom nejhůře ze srovnatelně velkých měst mezi Libercem a Chomutovem. Můžeme se srovnávat s městy, která jsou oproti Děčínu desetinová," nastiňuje špatný stav v Děčíně Štěpánek.

Kromě florbalistů by nová víceúčelová hala mohla sloužit i sálovému fotbalu. Jen 
v uplynulé sezóně se tomuto sportu věnovalo na Děčínsku 27 mužstev v několika soutěžích. Celkem odehrály 26 turnajů, z toho ani jeden v Děčíně. Ani pro sálovku totiž zde není vhodná hala. Pět turnajů sehráli sálovkáři ve Varnsdorfu, zbytek v Libouchci.

„Mrzí mne, že za čtyřicet let, co tu sálovku hrajeme, jsme nemohli nikdy hrát v Děčíně. Ale dalo se to čekat, sliby jsou chyby," nezastírá zklamání šéf Ústeckého kraje sálové kopané Jiří Jedlička, který patřil již před dvěma lety k těm, kteří ve výstavbu nové víceúčelové sportovní haly příliš nevěřili.

Rozčarovaný z postupu radnice byl také bývalý náměstek primátora, který o stavbě nové haly se sportovci jednal.

„To ať si vyřídí s trenéry, kteří je volili. My jsme jim to slíbili, jednali jsme s dodavateli několika zvažovaných konstrukcí. Byli jsme si i prohlédnout podobnou halu 
u Opatovic," říká Pavel Sinko.
Bývalá radnice přitom věděla, že na stavbu nové haly ze svého mít nebude, navíc by měla vyrůst na pozemcích patřících podmokelskému Sokolu. Proto se uvažovalo o tom, že by město zaplatilo její stavbu z dotací.

Problém je ale v tom, že přestože z nového dotačního období uplynul téměř půldruhý rok, nebyly doposud vyhlášeny žádné dotační tituly.

Nová hala měla podle odhadů z roku 2013 vyjít na šest až osm milionů, nově se mluví
o částce přesahující deset milionů. Nejlevnější varianta totiž nezahrnovala klasickou sportovní halu, ale pouze krytý prostor. Za několik let by tak museli sportovci spolu s radnicí znovu řešit problém, kde bude možné sporty jako florbal, sálovka nebo futsal provozovat.