Nepotřebný materiál z pískovcového lomu na okraji České Kamenice ničí přírodu a ohrožuje některé chráněné živočichy. To tvrdí někteří místní obyvatelé. Provozovatelé lomu ale takové nařčení odmítají.

Mezi ostré kritiky současné situace patří Lída Borová. Podle ní tu dochází k ničení přírody. Právě ona se obrátila se žádostí o pomoc na Děčínský deník. Vadí jí, že devastaci přírody nikdo nebrání.

„Ráda bych, aby se veřejnost dozvěděla, co se u nás v České Kamenici děje," říká. Podle ní provozovatelé lomu zasypávají nepotřebným pískem pozemek pod lomem. V této lokalitě ale, jak Borová tvrdí, žijí nejen chránění živočichové, ale také se sem stahuje zvěř z okolí chodící pít vodu do strouhy. Ta zatím zasypaná není, ale hromada písku končí pár metrů od ní.

Provozovatelé lomu ale poškození přírody odmítají. Prý jen rekultivují skládku, která tu byla.

„Udělal se tam val, který osázíme stromy. Byly tu hromady odpadků," říká Jiří Zach, otec pronajímatelky lomu.

„Jestli takzvaná rekultivace skládky znamená zničení keřů a stromů a zavezení potoka pískem, tedy životního prostředí, kde žijí zákonem chránění živočichové – a to vše naprosto beztrestně navíc s požehnáním Chráněné krajinné oblasti – to je úplná absurdita," zlobí se Borová. Pozemek, který stále patří Pozemkovému fondu chce koupit, aby ho ochránila, zatím se jí to ale nepodařilo.

„Pozemkovým fondem mi bylo sděleno, že pozemek půjde do dražby, aby byl prodej transparentní," tvrdí.

Po našem upozornění vyrazil na inspekci pozemku vedoucí Chráněné krajinné oblasti Lužické hory Tomáš Besta.

Podle něj je tu ale všechno v pořádku, k žádnému ničení přírody nedochází.

„Pan Besta tu byl, všechno jsme mu ukázali. Nechceme nic ničit," tvrdí jeden z provozovatelů lomu Pavel Khop. Podle něj byl vedoucí CHKO spokojen s tím, jak situaci na místě bývalé skládky vypadá.

„Rekultivace skládky se ale rozhodně neprovádí tak, že se vše zasype pískem," oponuje Borová, s tím, že existuje určitý postup, který se musí dodržet.

Borová si i přes postoj CHKO stojí na svém. A to i přesto, že ji ochránci přírody dali částečně zapravdu.

„Provozovatelé lomu byli upozorněni na možnost zasypání vodoteče pod svahem skládky a bylo dohodnuto, že další převrstvování svahu nebude prováděno," uvedl v kontrolní zprávě vedoucí CHKO.

Podle Borové to ale nestačí.

„Nechám si sama vypracovat odborný posudek, který zjistí pravý stav věcí," říká odhodlaně. Podle ní jsou v ohrožení některá zvířata, která v lokalitě pod lomem žijí.

„Vyskytuje se tu veverka obecná, veverka černá, datel černý, skokan zelený, užovka obecná a netopýři. Dále jsou zde sýkorky, sojky a lesní zvěř, zejména srnky a laně, pro které je potůček jediným zdrojem vody," tvrdí a dodává: „Zjistila jsem, že na tom pozemku roste mimo jiné i sasanka lesní, která patří mezi přísně chráněné rostliny. Je uvedena dokonce v Červené knize ohrožených rostlin!"

Podle provozovatelů lomu je ale problém někde jinde.

„Paní Borová tam má hrobečky zvířat a bojí se o ně," tvrdí Pavel Khop.

Ta to ale odmítá.

„Jakési hrobečky zvířat vůbec nesouvisejí s mojí osobou. Nechápu, pro je někdo spojuje se mnou. Já bráním jen vše živé!" tvrdí rezolutně.

Pískovcový lom patří České Kamenici. Ta ho současným provozovatelům pronajala. Těžba písku a pískovcových kamenů je tu povolena již několik let.

„Naši úředníci tam chodí na kontroly," říká starosta města Martin Hruška. „Nemám žádný signál, že by se tam dělo něco špatného," dodává starosta.