Zdobné zakončení kostelní věže se poprvé mírně vychýlilo loni v prosinci. Vedení Jiřetína se domluvilo s církví, které kostel patří, na dalším sledování pohybu špičky věže. „Když se znovu pohnula, obehnali jsme místo páskou a navíc na něj navezli sníh, aby přímo pod věž nikdo nemohl,“ popsal trable s věží starosta Jiřetína Bohuslav Kaprálik.

Starosta se následně obrátil na soukromníky i na hasiče, široko daleko ale není k dispozici tak vysoký žebřík, který by dosáhl až ke špičce jiřetínského kostela. Ta je totiž ve výšce 36 metrů, nejvyšší hasičský žebřík na Děčínsku přitom dosáhne jen do 30 metrů. Nejbližší dostatečně vysoký žebřík mají hasiči v Ústí, ten dosáhne do 52 metrů.

Klouzající se auto srazilo v Kytlicích ženu
Na ženu sklouzlo v Kytlicích auto. Nepodařilo se mu vyškrábat do zmrzlého kopce

K vyhrocení situace došlo minulý týden. V noci z pátku na sobotu 9. února také došlo k výraznému zvětšení náklonu ozdobných prvků, kdy bylo jasné, že se jedná o otázku dní, než dojde k jejich pádu na zem. „Pod oplechování vrcholu věže dlouhodobě zatékalo a trám, který rozetu držel, byl uhnilý,“ řekl statik Roman Forfera, který posuzoval stav věže.

Statický posudek poslali na operační středisko hasičů se žádostí o řešení krizové situace. „Telefonicky jsme domluvili nasazení ústeckého padesátimetrového žebříku. Musím operačnímu středisku za jeho vstřícný přístup poděkovat,“ řekl velitel varnsdorfských dobrovolných hasičů Jiří Sucharda, který Jiřetínu pomáhal se zajištěním potřebné techniky.

Zásah komplikovalo počasí

Hasičům práci komplikovalo silné sněžení a vítr. A tak se k věži mohli dostat až na druhý pokus. Rozřezali a postupně pomocí žebříku snesli na zem rozetu a další ozdoby vrcholu věže.

Kostel prošel podle místních pamětníků poslední opravou věže před více než 50 lety. Tehdy také umístili do kopule schránku, kterou při sejmutí rozety našli. „Dali jsme ji do ledničky, abychom zachovali stejné podmínky, v jakých nyní dlouhé týdny byla ve věži, a zabránili tak poškození písemností v ní uložených,“řekl Kaprálik.

Zda a jaké písemnosti nebo dobové věci po desítky let věž ukrývala, bude jasné na na konci února, kdy by měla být otevřena.

Radary, ilustrační foto.
Radary ve Varnsdorfu jsou podle vnitra nezákonné

V podobné situaci se ocitli loni také ve Starých Křečanech. Tam vítr na podzim 2017 shodil makovici věže. Vítr tehdy poničil také kříž na kostele, který zůstal po řádění vichřice viset na věži.

V makovici se tehdy našla řada cenných dokumentů. Mezi více než 200 let starými písemnostmi byl například popis dopadů státního bankrotu nebo napoleonských válek.