Na hlavním sále pořadatelé zakázali kouřit.

Letos se v Mikulášovicích 
v sobotu 19. října uskuteční již jubilejní 15. ročník Festivalu free Tibet. Proto jsme se vám rozhodli tuto dnes již kultovní akci ve Šluknovském výběžku blíže představit. Dnes je poslední díl.

Kurtizány z 25. Avenue měli hrát na Tibetu již na 12. ročníku, jenže tehdy si druhý kytarista poranil ruku a kapela svou účast musela odvolat. Minulý rok se ale nakonec do Mikulášovic podívala.

„Koncert byl fantastický, lidi si ho užili, i když se nesmělo na hlavním sále kouřit," usmál se Hugo Eminger, jeden z pořadatelů festivalu.

Zákaz kouření si vymínil mikulášovický obecní úřad 
a pořadatelé ho striktně dodržovali, což nakonec přineslo sebou i jednu kuriózní situaci.

„Když měli jít hrát Kurtizány, tak jsme si hned uvědomili, že přítel zpěvačky Anny K. si při vystoupení vždy zapálí cigaretu," řekl Eminger.

Co teď s tím? Kdyby ho ostatní návštěvníci viděli, jak porušuje zákaz, těžko by je pak pořadatelé přesvědčovali, aby šli kouřit jinam.

„Před vystoupením jsme zašli za Tomášem Varteckým a vysvětlili mu naší situaci. Slíbil nám, že se pokusí nezapálit si, i když to pro něj bude peklo. Nakonec se zachoval jako profík a opravdu si nezapálil," pochválil ho Hugo Eminger.

Kurtizány nebyly tentokrát jedinou hvězdou festivalu. Do Mikulášovic například ještě přijela až z Mexika kapela Los Chilakillerz nebo letošní objev roku ve Slavících – pop-punkáči Koblížc! (ti budou hrát na Tibetu i letos).

Na velkém sále ještě vystoupily skupiny Toxic People, Bags, Area Core a místní Neutral Territory.

„Ti vystoupili naživo po mnoha letech. Bohužel pro jejich kytaristu Karla to byl vůbec poslední koncert v životě, zanedlouho po koncertě totiž podlehl těžké nemoci. Letos na něj určitě zavzpomínáme," uvedl jednu ze smutných událostí festivalu Petr Bydžovský z pořádajícího sdružení Attack from North.

V dolním baru byla druhá scéna, kde vystoupila ústecká hip hopová formace Kodex 
a dále dýdžejové Dráb, Kewin, Ghost, Streach, Liquid kid 
a Mikulky crew.

Třetí scéna Tibet info byla 
v malém sále, dole ještě byl chillout.

„Měli jsme na festivalu jednu vychytávku. Přímo na místě jste si mohli nechat potisknout tričko motivem našeho festivalu," připomněl na závěr jednu perličku Hugo Eminger.

A jaký bude letošní Festival free Tibet? To se dočtete v pátek 18. října!

SOUTĚŽ: Stačí odpovědět na otázku a mít štěstí při losu.
Otázka: Kolik festivalů z dosavadních 14. ročníků Free Tibet se uskutečnilo v Mikulášovicích a kolik v Rumburku? Kdo pozorně sledoval náš seriál, tak by to pro něj neměl být problém.

Odpovědi nám pošlete do pondělí 14. října na mail decinsky@denik.cz do předmětu dejte heslo Free Tibet a přidejte i na sebe telefonní kontakt.

Tři výherce, kteří získají po dvou vstupenkách, zveřejníme hned 
v úterý 15. října.