Rozhodnutí, zda se budou volby opakovat, má teď v rukách Krajský soud v Ústí nad Labem, k němuž se případ vrací.

Těsně před loňskými komunálními volbami se do Hřenska přistěhovalo více než šedesát voličů, což se nelíbilo ODS – ta tu totiž ve volbách získala jediný mandát. Nejprve proto napadla výsledek voleb u krajského soudu, ten ale návrh na neplatnost voleb zamítl. Proto později podala ODS stížnost k Ústavnímu soudu. Přitom to byla právě ODS, která se na přílivu obyvatel do obce podílela nejméně dvěma lidmi. Volební lídr Milan Franc a jedna z kandidátek Ivana Stárková totiž ještě v minulém volebním období působili jako zastupitelé v Děčíně.

Podle Ústavního soudu jednal ústecký Krajský soud při projednávání návrhu ODS formalisticky a nezkoumal dopady hromadného sestěhování lidí do Hřenska. Počet voličů tu totiž vzroste přibližně o polovinu.

Advokát ODS Petr Toman nepochybuje o tom, že se volby v Hřensku zopakují.

„Ústavní soud zde vzkázal všem podvodníkům a vykukům, kteří chtějí jakkoliv manipulovat s volebními výsledky, že tato praktika nebude do budoucna tolerována,“ uvedl Toman. Podle právního zástupce Hřenska Jiřího Všetečky je nicméně celkový výsledek ještě otevřený. Krajský soud podle něj musí hlasování důkladněji přezkoumat, ale nemusí je nutně zrušit.

Podle Tomana byla v Hřensku porušena svobodná soutěž politických stran a právo na samosprávu.
„Strana, která si zorganizuje takový příliv voličů, je zvýhodněna proti straně, která tyto voliče vůbec nezná, vůbec neví, že jsou,“ uvedl Toman. Pokud by ÚS takový postup posvětil, změnily by se prý volby v malých obcích ze soutěže idejí na soutěž o získání co největšího počtu nových formálně přihlášených obyvatel.

Podle hřenského starosty Josefa Černého ale přinese nález Ústavního soudu Hřensku problémy.
„Já osobně se necítím nijak poškozen. Ale nikdo neví, co bude. Takže se těžko budou uzavírat jakékoliv dohody, protože by to mohlo být později napadeno. Hrozí tak poměrně reálné zbrzdění rozvoje obce,“ obává se o další osud Černý, podle jehož názoru mohl Ústavní soud rozhodnout ve prospěch obou stran.

„Dokud u nás nebude podobné chování nějaký zákon omezovat, tak se to bude opakovat po každých volbách,“ dodal starosta.
Kdy ústecký Krajský soud o volbách rozhodne není zatím jasné. Podle ústavní soudkyně Vlasty Formánkové by to ale mělo být co nejdříve.