Umí v restauracích uvařit pro dětské strávníky? Je jídlo, které dětem nabídnou zdravé? Otestovali jsme čtyři děčínské restaurace. Z testu nevyšly nejhůře.

Pro děti mají extra jídelníček

V café restauraci Baccardi na ulici Prokopa Holého na malého návštěvníka pamatují. „Dětem nabízíme kuřecí maso na několik způsobů, těstoviny, kompoty, z příloh vařené brambory nebo rýži,“ řekl majitel Miroslav Čermák. Jídel je celkem osm a na jídelním lístku nechybí ani dva druhy polévek. V interiéru mají kluci a holčičky také k dispozici malé židle a jedna stolička je pro ještě nechodící dítě. Restaurace má nabídku pro dětské hosty na zvláštním lístku.

Na Výpřeži jsou na děti zavedení rovněž. Dokonce v době léta a dovolených mají v lednici nachystané dětské přesnídávky a konzervy na ohřátí.

„ Je to rychlé občerstvení, pro případ nouze, když třeba rodiče cestují a malé dítě dostane hlad. Kvůli trvanlivosti máme toto zboží jen v létě,“ uvedl provozovatel restaurace Výpřež Petr Kopas. Konstatoval, že malý zákazník je host stejný jako jiný, proto se musí personál snažit. „Jsme tu proto, abychom zákazníkovi splnili každé přání,“ vysvětlil Kopas.

Ptali jsme se dětí: Co si dáváte v restauraci k obědu? ČTĚTE ZDE>>>

Kromě krupicové kaše, tu děti dostanou například zeleninová jídla a hovězí vařené maso. „U nás jsme z jídelníčku pro děti záměrně vyloučili nezdravé smažené věci,“ pochlubil se provozovatel. Dětské porce jsou stogramové. V restauraci se nikde nekouří a dokonce maminky mohou v jedné z místností své potomky přebalit. Bývá tu dost plno. Restaurace má i dětský koutek včetně malého nábytku.

Smažené by děti jíst neměly

Na Kocandě na Starém Městě jsou na děti připravení. Podle servírky Renaty Vovsové není žádný problém udělat poloviční porci z čehokoliv.

„Na jídelním lístku je například pidi smažáček i kuřecí řízeček,“ podotkla servírka a poznamenala, že na terase restaurace je zřízený i dětský koutek. Nad nezdravým jídlem se nepozastavila. Přitom odborníci uvádějí, že děti by smažená jídla jíst neměly. „Je to pro restaurace jednoduché, nejrychlejší, nedá to moc přemýšlení,“ uvedl odborník na výživu Martin Forejt.

Jaká jídla si děti objednávají v restauracích nejčastěji? Rozhovor s odborníkem na výživu Martinem Forejtem. ČTĚTE TADY>>>

Obdobně je na tom restaurace U přístavu na břehu Labe. Nabízí sice jídla plná zajímavých jmen – Sněhurčin kuřecí řízek, špagety Barta Simpsna, sýr Tom a Jerry, ale také bramborové šišky s mákem, rybí prsty kapitána Igla a další poloviční bezmasé porce, ale některé se pro dětské žaludky moc nehodí. Restauraci ale provozovatel Oldřich Kratochvíl nezapomněl vybavit dětskými židličkami. Malí hosté tu nejsou žádnou výjimkou. Potvrdil, že ratolesti tu najdou vše, na co si vzpomenou.

Výběr je i z hotovek

Pokud by se chtějí děti najíst narychlo v bufetu, mají na výběr z hotovek. „Občas synovi skočím koupit něco na oběd do jídelny v Prioru. Musím uznat, že z hotovek tu mají docela dobrý výběr, žádné hranolky, ale poctivé přílohy jako brambory či rýži. Myslím, že tady se nají i dítě, kterému dají bez řečí poloviční porci za poloviční cenu,“ uvedla matka sedmileté školačky Jitka Jiřišťová.