Mladý schizofrenik měl koncem listopadu záchvat agresivity, při němž ho pacifikovali policisté. Muž o několik dnů později zemřel v nemocnici.
Policisté zřejmě použili paralyzér, což mohlo způsobit zástavu srdce, a navíc se prý nevhodně vyjadřovali o barvě jeho pleti, píše server Romea.cz.

„Policie případ prošetřila a pochybení neshledala,” řekl policejní mluvčí Vojtěch Haňka. V úterý proběhla pitva - podle předběžných výsledků byla smrt mladíka přirozená.

Oficiální stanovisko policie:
Děčínská policie se důrazně ohrazuje proti nepravdivým tvrzením a dezinformacím, které šíří některá média v souvislosti se zákrokem proti šestadvacetiletému mladému muži z konce listopadu. Policisty si vyžádal zasahující lékař z důvodu agresivního chování mladíka, kterého se mu nedařilo uklidnit a ošetřit. Policisté byli na místě nuceni aktivně chránit jak zdravotníky, tak rodiče před útoky a agresivním chováním muže, který se ozbrojen noži aktivně bránil policistům i lékaři. I vzhledem k tomu, že se jednalo o zákrok proti nemocné osobě, volili muži zákona mírnější metody, jako štít, pouta, hmaty a chvaty, přičemž osobu zpacifikovali, aniž by museli použít důraznější prostředky. V žádném případě nebylo použito slzného plynu, ani elektrického paralyzéru. Nadřízení zákrok svých policistů vyhodnotili jako adekvátní a profesionální. V souvislosti s úmrtím mladíka byla provedena soudní pitva. Předběžná zpráva uvádí: „Z pohledu lékařského se jedná o smrt přirozenou, nebyly zjištěny žádné známky, které by svědčily o konání druhé osoby.“ Definitivní závěry pitvy bude možno formulovat až po té, co bude ukončena odborná toxikologická expertíza. Do té doby policie nebude k případu uvádět další podrobnější informace.
Vojtěch Haňka, mluvčí policie Děčín

Podle serveru Romea.cz se incident stal 29. listopadu. Šestadvacetiletý muž prý míval záchvaty agresivity často a rodiče při nich volali záchrannou službu.

Zdravotníkům se ho ale tentokrát nepodařilo uklidnit a dát mu tišící injekci.Poté vzal do ruky nůž a křičel na všechny, aby ho nechali být a vypadli, ale nikoho neohrožoval, a pak se zamkl v pokoji, píše server.

Podle rodičů se pak mladík uklidnil a pokoj sám otevřel, policisté ho ale stejně zpacifikovali a vynesli až bezvládné tělo.
Muž měl zástavu srdce a v sanitce se ho podařilo oživit, v nemocnici ale později zemřel. Rodina dostala vyrozumění 1. prosince.
Že incident s mladým schizofrenikem vznikl, policie potvrdila.Donucovací prostředky byly podle Haňky použité oprávněně.