„Na některých stanicích reprezentativních pro uvedené území překročil čtyřiadvacetihodinový klouzavý průměr koncentrací polétavého prachu PM10 informativní prahovou hodnotu 100 mikrogramů na metr krychlový ve dvou po sobě následujících dnech," uvedl Český hydrometeorologický ústav.

Děčínský magistrát proto pravidelně informuje o stavu ovzduší nejen školská zařízení.

„Každé ráno rozesíláme školkám a školám email s informací o aktuální kvalitě vzduchu. Tato informace je také na webových stránkách magistrátu," uvedla mluvčí děčínské radnice Markéta Lakomá.

„Řídíme se podle stupně znečištění ovzduší, kterých je několik. Pokud je nejhorší  stupeň, tak nechodíme s dětmi ven vůbec. Pokud jsou nižší, tak jdeme s dětmi alespoň na chvíli ven na zahradu," říká ředitel boletické školky Jaroslav Hamerský.

V Děčíně se včera pohybovaly okamžité hodnoty polétavého prachu v limitních hodnotách. Hraniční hodnota je totiž 100 mikrogramů při hodinovém měření. Během včerejška se okamžitá hodnota pohybovala od 66 do 82 mikrogramů na metr krychlový. Naopak u čtyřiadvacetihodinové hodnoty svůj limit překročily. V odpoledních hodinách se přehouply přes 70 mikrogramů, povolených je přitom pouze 50.

Vedení Ústeckého kraje také požádalo řidiče aut, aby pokud možno nevyjížděli.

„Emise z automobilů se významně podílejí na zvýšených koncentracích suspendovaných částic PM10 a oxidu dusičitého," připomněl  mluvčí kraje Zdeněk Rytíř a dodal, že vedení hejtmanství  žádá obyvatele a podnikatele v postižených místech, aby minimalizovali množství škodlivin vypouštěných do ovzduší.

Okamžité informace o kvalitě ovzduší mohou získat poměrně pohodlně majitelé mobilů s androidem. Mohou si totiž stáhnout widget Kvalita ovzduší.