Vládní agentura pro sociální začleňování zahájila spolupráci se Starými Křečany a Rumburkem.  Ten si od budoucí spolupráce slibuje především větší úspěšnost při žádostech o granty.

„Máme připravené některé projekty, které bychom rádi realizovali. A v tom nám může agentura pomoci. Má totiž velké zkušenosti se zpracováváním žádostí o dotace a lepší kontakty než my," říká starosta Rumburku Jaroslav Trégr.

Podle starosty chtějí ve městě pracovat především na bydlení pro sociálně vyloučené nebo na azylových domech. V sousedních Starých Křečanech, které se do spolupráce také zapojily, zase připravují sociální firmu na tříděný odpad.

„Je velký počet obcí, které mají zájem řešit problémy spojené se sociálním vyloučením obyvatel odpovědně a systematicky a jsou připraveny na řešení tohoto problému intenzivně pracovat," uvedla  vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková.

Právě Rumburk byl jedním z měst, které nemělo s vládní agenturou příliš dobré vztahy. Hrozilo dokonce ukončení spolupráce. Město se nelíbilo, že jim lidé z Prahy diktují podmínky, aniž by znali místní napjatou situaci.

„Podle mne se tím značně vyčistil vzduch. Agentura pro sociální začleňování přehodnotila svůj přístup. Již to není diktát, ale dialog," vysvětluje Trégr, proč se Rumburk pro spolupráci s agenturou rozhodl.

Šluknovský výběžek patří mezi lokality, kde jsou sociální problémy jedním z hlavních témat k vyřešení. Za rok a půl tu proběhlo hned několik demonstrací, řada z nich byla mířena proti nepřizpůsobivým obyvatelům.

Kromě Rumburka a Starých Křečan budou s agenturou nově spolupracovat Velké Hamry, Nové Sedlo, Odry, Osoblaha, Ralsko, Šternberk  Dubí, Frýdek-Místek, Jaroměř, Kraslice, Krnov, Mikulovice, Moravský Beroun, Štětí, Poběžovice a Žlutice.

Agentura pro sociální začleňování
Agentura bude v každém městě a obci působit po standardní dobu tří let. Během ní sestaví v obci takzvané Lokální partnerství složené ze zástupců obcí, neziskových organizací, škol, úřadů, zaměstnavatelů, policie a dalších, kteří se podílejí na sociálním začleňování. Pomůže městům a obcím sestavit strategický plán sociálního začleňování a zajistit finance pro většinu z nich. Agentura pro sociální začleňování funguje od roku 2008 jako jeden z odborů Sekce pro lidská práva při Úřadu vlády. V současné době působí ve 24 obcích a městech České republiky. Se šesti z nich ukončí spolupráci na konci tohoto roku, s devíti na konci června příštího roku.