Zatímco celý týden zápasily s vodním živlem Děčín 
a Hřensko, teď přišlo na řadu Šluknovsko. Tady ale nestojí za záplavou řeky – po prudké bouřce se do obcí začala valit voda z okolních luk. Ta s sebou brala i velké množství bahna.

Mezi nejpostiženější obce patří Lobendava, Vilémov, Lipová nebo Jiříkov, ve kterém tekla po náměstí bouřící řeka vody a bahna. Stačil přitom krátký, přibližně dvacetiminutový velmi intenzivní déšť s kroupami.
Mimo Šluknovska museli hasiči odčerpávat vodu i v Benešově nad Ploučnicí, kde byly zaplavené sklepy, například v Bezručově ulici. Blesková povodeň řádila ale také 
i na Chomutovsku a Lounsku.

Jiříkov
„Voda tekla z luk, z polí a po cestách dolů do města a kanály ji nestačily pobrat. Hledala si nejkratší cestu k potoku," popsal v neděli odpoledne starosta Jiříkova Michal Maják.

Na místo museli vyrazit hasiči, kteří pomáhali s odčerpáváním vody ze zatopených domů.

„Zapojili jsme okamžitě do práce i městskou policii a lidi pracující na veřejně prospěšných pracích, každá minuta je drahá," dodal Maják.

„Bratrovi vlítla během minuty padesáticentimetrová  vlna do baráku. Jsou z toho hotoví. Kroupy mu rozmlátily zadní okno u auta, takže auto také pod vodou. A v baráku 
a na zahradě stálo třicet centimetrů vody," popsal bleskovou povodeň v Jiříkově Jan Šulc z nedalekého Varnsdorfu.

Lipová
Vlna bahna a vody doplněná kroupami se přehnala i přes Lipovou nedaleko Šluknova.

„Podle mne je to horší než 
v roce 2010, na třech místech jsme museli uzavřít silnice, protože jsou zaplavené. Voda je tak o půl druhého metru výše, než je obvykle," uvedl přímo ze zatopených částí Lipové starosta Pavel Svoboda.

Podle jeho názoru Lipovou od ještě větší katastrofy uchránila protipovodňová opatření na mostcích a rybnících, která byla postavena právě po ničivých povodních v roce 2010. Tehdy smetly jen na Šluknovsku bleskové povodně řadu silnic nebo mostků a části některých obcí byly odříznuté od světa.

Nejhůře dopadl v Lipové zřejmě čerstvě zrekonstruovaný historický podstávkový dům, do toho nahnaly přívalové deště přes metr vody.

Naopak poměrně klidná situace byla po nedělní průtrži 
v Mikulášovicích. Podle tamní starostky Miluše Trojanové voda pouze podemlela silnici v Dolních Mikulášovicích, kde vytopila i hospodu.

Vilémov
Mikulášovičtí dobrovolní hasiči proto vyrazili na pomoc do nedalekého Vilémova, kde byla situace mnohem dramatičtější.

„Překvapilo nás to. Obvykle totiž velká voda přijde od Vilémovského potoka. Tentokrát přišla od lesa 
a z polí. Pomalu to zatápí i rodinné domky právě u potoka," řekl krátce před nedělní 
18. hodinou starosta Vilémova Hynek Raichart, který byl v tu dobu na cestě do sousedních Mikulášovic, kde mu přislíbili pomoc s pytli. ⋌…3

Po prvním dešti totiž ve Vilémově použili všech 700 pytlů, které měli k dispozici ještě po minulé povodni. Ty ale nestačily.

Po odpolední průtrži byla zaplavena i hasičská zbrojnice, jejíž oprava skončila letos 
v únoru.

„Až opadne voda, tak můžeme s opravou začít znovu," povzdechl si Rainart a dodal, že kromě deště padaly ve Vilémově také obrovské kroupy, jaké on sám nepamatuje.

Živelná katastrofa neminula ani nejsevernější českou obec Lobendavu, kde se po silnicích valily řeky a některá místa v obci připomínala jezera. Vyplavených je i několik domů.

„Někde je to k nepoznání. Během půl hodiny bylo hotovo," říká starostka Lobendavy Lenka Hausdorfová
a s obavou se dívá k nebi. Od jihu sem totiž mířila další vlna prudkých dešťů.