Na chvíli se zbavila vrásek řada lidí na Šluknovsku. Rumburští kriminalisté totiž dopadli zloděje, který má na svědomí čtyři vykradené domy. Jenže vrásky se po chvíli zase vrátily –  policie totiž zloděje vyšetřuje na svobodě.

„Podnět k vzetí do vazby policie nepodala," řekl mluvčí Pavla Kofrová.

Zloděje se podařilo rumburským policistům chytit 
v závěru minulého týdne; naposledy kradl krátce před zadržením. Osmatřicetiletý muž kradl na Šluknovsku od 20. ledna do 14. února. A to klidně za denního světla.

„Z rodinných domů v Lobendavě, Mikulášovicích, Dolní Poustevny a šluknovské místní části Království si odnesl věci v hodnotě přesahující částku 200 tisíc korun," uvedla policejní mluvčí Petra Trypesová.

Zloděj bral vše, co mu přišlo pod ruku. Z rodinných domů 
a chalup zmizelo oblečení, elektronika. Prakticky vše, co mělo nějakou cenu a bylo to možné prodat.

Podle starostky Mikulášovic, kde dopadený a následně znovu propuštěný zloděj kradl, má krádeže v domech ve Šluknovském výběžku na svědomí více lidí.

„Jeden člověk by tolik domů po celém Šluknovském výběžku podle mě nemohl zvládnout. Je docela divné, že jej policie znovu pustila. Ale proč tak udělala, to nevím, třeba jde po nějaké větší chobotnici," přemýšlí Miluše Trojanová.

Ta se s dopadeným zlodějem zná. Bydlel totiž v těsném sousedství mikulášovického městského úřadu.
„Navíc u nás na radnici 
i pracoval. Dali jsme mu šanci začít normální život a on s tím takhle naložil," dodává.

Kromě ukradeného majetku napáchal zloděj škodu i na domech, když se do nich vloupával. Tu odhadli jejich majitelé na přibližně sedm tisíc korun. Část ukradených věcí navíc policisté našli ve chvíli dopadení přímo u zloděje.

„Muž čelí od pátečního večera trojnásobnému obvinění z trestných činů krádeže, porušování domovní svobody 
a poškození cizí věci, za což mu hrozí až pětiletý trest odnětí svobody," dodala Petra Trypesová.
Série vloupání do domů 
a rodinných chalup vzbudila na počátku letošního roku velké emoce.

„Za poslední dva týdny 
u nás zloději vybrali tři chalupy a jeden rodinný dům. Ten vykradli dokonce za bílého dne. Je prostě neuvěřitelné, že odejdete do práce, děti do školy a když se vrátíte domů, tak máte vykradený barák," řekla na konci ledna starostka Lobendavy Lenka Hausdorfová.

Podle policie ale kriminalita na Šluknovsku již několik let po sobě klesá. V porovnání s rokem 2011 loni policie zaznamenala o sedminu trestných činů méně.

„Situace ve Šluknovském výběžku se loni, stejně jako
v roce předchozím, neustále uklidňuje. Je tam menší nápad trestné činnosti, daří se tam zvyšovat objasněnost," říká zástupce vedoucí děčínské policie Daniel Plechatý.

To se ale nepozdává některým starostům, především těm z menších obcí ležících dál od měst.

„Statistika je jedna věc. Je docela dobře možné, že ve městech kriminalita skutečně klesá. Na vesnicích to je ale jiné, my nyní hlásíme i každou utrženou plaňku, protože je jasné, že kde není žalobce, nemůže být ani soudce. A vyzvali jsme k tomu i naše občany," říká starosta Pavel Svoboda. Ten byl podle svých slov během posledního týdne dvakrát na policii, aby nahlásil ukradené věci za 75 tisíc korun. Jednou zloději rozkradli poslední zbytky po místním pivovaru, podruhé v obecním domě ukradli vrata a na půdě vyškubali kabely.