Téměř padesátiletý muž, který se přiznal kriminalistům ke znásilnění, je opět na svobodě. Okresní soud v Děčíně jej totiž odmítl poslat do vazby.  Situace je 
o to vážnější, že obviněný muž byl v minulosti již za znásilnění souzen.

Oddechli si. Předčasně

Když kriminalisté z Rumburku v polovině minulého týdne dopadli muže, který měl o týden dříve znásilnit v lese mezi Šluknovem a Jiříkovem devětatřicetiletou ženu, mnoho lidí si ve Šluknovském výběžku oddychlo. O úspěchu policie jsme psali jako první.

V pátek ale přišlo nepříjemné překvapení. Muž si totiž pobyl za mřížemi pouhé dva dny, načež jej v pátek odpoledne soud propustil na svobodu. Nenašel prý důvody pro uvalení vazby.

Soud: Pro vazbu není důvod

„Soud neshledal důvody, pro které na něj státní zástupce podal návrh na vzetí do vazby, vážnými. V tomto případě se mělo jednat o důvody předstižné, tedy že bude pokračovat v trestné činnosti," uvedl pro televizi Prima soudce děčínského okresního soudu Miloš Řízek.

Podle našich informací to přitom není poprvé, kdy se tento muž dostal do křížku se zákonem kvůli znásilnění. Kromě toho má také záznamy v rejstříku trestů kvůli majetkové trestné činnosti. Naposledy měl vyjít z kriminálu  před třemi lety.

Ani tyto skutečnosti děčínskému soudu k uvalení vazby nestačily.

A lidem se to nelíbí. Podle jejich názoru totiž rozhodně nemá takto nebezpečný zločinec chodit na svobodě. Po pár dnech klidu tak Šluknovsko opět obchází strach ze sexuálního násilníka.

„Pan soudce je odporný sexista, který nechápe újmu té ženy, a proto pustil pachatele. Snad si myslí, že on sám znásilněn být nemůže. Docela bych mu přála, aby ho nějaký úchyla názorně přesvědčil, jak moc se mýlí," napsala na Facebook Děčínského deníku mladá žena z Varnsdorfu.

A podobně tvrdých reakcí je tu od našich čtenářů mnohem více. Lidé se tentokrát vzácně shodují na tom, že měl sexuální násilník zůstat za mřížemi.

„Jak můžete nás, normální lidi, vystavit takovému nebezpečí a pustit na svobodu člověka, který byl již patnáctkrát  soudně trestaný, který si odseděl pár let v kriminále za znásilnění, který se z posledního výkonu trestu vrátil před třemi roky a který teď, před necelými dvěma týdny, znásilnil s nožem v ruce jednu 
z nás," uvedla matka šestnáctileté dcery Gabriela Doušová z Velkého Šenova a ptá se, jak mají ženy chránit sebe a své dcery.

„Ne, není to v pořádku! Takovej bastard to může udělat kdykoliv znovu," uvedl například Bohuslav Hrdlička. Podobný názor má také Veronika Matoušková.

„V týhle zemi je takový bordel, že se už není snad čemu divit," napsala na náš Facebook.

Rozhodnutí soudu se ani trochu nelíbí ani starostce Šluknova Evě Džumanové.

„Nad takovým rozhodnutím zůstává rozum stát. To vůbec nechápu. Nejsem soudce, nejsem schopna posoudit, jak rozhodl. Ale z lidského hlediska to nechápu," řekla Děčínskému deníku Džumanová s tím, že je to jen další přihazování polínek do ohně.

„Až se lidi začnou sami bránit, tak se budou všichni divit, kde se to vzalo a proč," dodala Džumanová.
Ke znásilnění došlo na Šluknovsku před několika dny. Devětatřicetiletá žena, která se stala obětí sexuálního násilníka, skončila v rukou psychiatrů. Pátrání po násilníkovi, které se poté za pomoci médií rozeběhlo, bylo úspěšné.

Přiznal se ke znásilnění…
Ke znásilnění došlo v lese mezi Jiříkovem a Šluknovem před necelými dvěma týdny. Kriminalistům se na výzvu v médiích ozvala asi desítka lidí, jejichž svědectví výrazně dopomohlo k dopadení pachatele. To se kriminalistům povedlo minulý týden ve středu. Nejprve prověřovali možné podezřelé z Jiříkova, následně ze Šluknova. A zde byli úspěšní. Zadrželi devětačtyřicetiletého muže, který se jim následně pod tlakem důkazů přiznal. Na vazbu to ale nestačilo.