Na kilometry daleko se neslo dunění sound systémů hrajících na technoparty Space piknik, která se konala tento víkend nedaleko Šluknova.

Zamířili na ni fanoušci techno hudby nejen z České republiky, ale i ze zahraničí. Na místě bylo možné vidět auta s registračními značkami z Německa, Rakouska nebo Francie. Zahraniční návštěvníci těží především 
z toho, že ze Šluknovska je to jen několik kilometrů na německou dálnici a tím pádem na evropskou dálniční síť.

Návštěvníci Space pikniku začali najíždět na louku za Kunraticemi již v pátek odpoledne a v podvečer, další fanoušci dorazili během soboty.

„Podle našich odhadů je na technoparty 4 500 lidí," uvedla v sobotu večer policejní mluvčí Jana Slámová. Ještě v sobotu odpoledne přitom policejní odhady o účasti byly nižší, policie odhadovala účast na čtyři tisíce. Jiné odhady pak mluví o zhruba polovičním počtu účastníků Space pikniku.

Během soboty policie nezaznamenala žádné výraznější problémy. Lidé si však poměrně často stěžují na hluk. Ten se nese kilometry daleko od louky u Kunratic.

„Ráno bylo to dunění poměrně výrazné, v průběhu dne ale zesláblo," říká například starosta Krásné Lípy Jan Kolář. Hudba byla do rána slyšet i v Horním Podluží nebo ve Varnsdorfu.

„V Jindřichově mi to ukazuje slušných 65 dB. Je to takový nehezký skoropodprahový zvuk. Škoda, že to nepořádají někde u Prahy, aby měli ještě větší návštěvnost," napsal na facebooku například Petr Voldřich z Rumburka. Produkci Space pikniku bylo slyšet i za hranicemi v Grossschönau. Přestože stížností na hluk bylo během víkendu poměrně dost, šluknovská radnice nemá příliš možností, jak je vyřešit.

„Nejsou napojení na žádný rozvod elektřiny, takže to není možné nijak vypnout. Město ani nemá příliš pravomocí, jak podobnou akci ukončit. Navíc při tak velké účasti by to bylo značně problematické. Myslím si, že ani pořadatelé s takovou účastí nepočítali," říká šluknovský místostarosta Rudolf Sochor s tím, že městskému úřadu nikdo pořádání této akce předem neohlásil. Hlavní pořadatel měl navíc podle Sochora celý víkend nedostupný mobil.

Přesto se podařilo s některými pořadateli během víkendu spojit. Ti slíbili, že během neděle hudební produkci ukončí.

Dalším problémem, kromě hluku, může být nedostatek vody. V okolí totiž není nikde žádný větší zdroj vody, kterou by účastníci Space pikniku mohli využít například k hygieně.
Kvůli možným problémům nad okolím dohlíží ve zvýšené míře policie, během soboty již několik přestupků zaznamenala.

„Přistihli jsme několik řidičů, kteří řídili pod vlivem alkoholu nebo drog," uvedla Jana Slámová.

První účastníci začali z Kunratic odjíždět již v neděli ráno, policie proto poslala na místo více lidí z dopravní policie, aby řídili dopravu.

„To množství aut je tam opravdu velké," doplnila v neděli dopoledne Jana Slámová.

Kromě řízení dopravy se policisté zaměřují také na to, aby neřídili lidé pod vlivem drog nebo alkoholu. Řada z nich si chodila během víkendu zkušebně dýchnout, zda již mohou za volant.

S podobnými obřími akcemi fanoušků techna mají na Šluknovsku bohaté zkušenosti. Zatím poslední velká akce se konala v roce 2013 stejně jako letos v Kunraticích. Tehdy přijela asi tisícovka lidí a policisté nejčastěji museli řešit řidiče pod vlivem alkoholu nebo drog. Na bezpečnostním opatření se tehdy podílely bezmála dvě stovky policistů.

O rok dříve se konala technoparty v Horním Jindřichově, kde byly dunící sound systémy několik kilometrů od nejbližších domů.