Umožňuje to výrazně vyšší rozpočet na údržbu zeleně než v minulých letech. Část peněz ale musí radnice utratit na nápravu řádění vandalů.

Ještě před pěti lety dával Šluknov na údržbu zeleně lehce přes 300 tisíc korun. Letos jde z městské pokladny do zeleně již jeden a půl milionu.

Nová zeleň ve Šluknově.Zdroj: Archiv Šluknov„Díky tomu mohl být nastaven zcela nový systém péče podle běžných standardů v Evropě i jiných městech Česka, a to od fáze plánování, přes realizaci až po údržbu," říká vedoucí odboru rozvoje a životního prostředí šluknovského městského úřadu Martin Chroust.

Další peníze se daří městu získávat z dotací. Ty jsou v posledních letech čím dál nižší „Dominantní je ale příspěvek města, v případě dotací se můžeme bavit 
o přibližně půl milionu korun," vysvětluje Martin Chroust.

Dříve město vysazovalo zeleň nahodile, podle okamžitých možností. V současné době využívá při větší výsadbě služeb zahradních architektů. Zásahy do stromů dělá město na základě pasportizace prováděné arboristou.

Především díky zvýšenému přísunu peněz z městského rozpočtu se daří v posledních letech výrazně zlepšovat zeleň ve městě.

Letos například nechala radnice osadit 55 nových stromů v Rumburské ulici. Místní dům s pečovatelskou službou se pak dočkal nové zeleně ve vnitřním traktu budovy. Nové stromy se objevily také v nedávno založených alejích. Tam nahradily uhynulé nebo poničené stromy.

Nová zeleň ve Šluknově.Zdroj: Archiv ŠluknovA právě na odstraňování následků řádění vandalů musí Šluknov dát každoročně nemalé peníze. Některé stromy dokonce ničí vandalové opakovaně.

„Jeden z javorů u kolejí 
v ulici TGM byl již potřetí zlomen neznámým pachatelem. Dosadby se týkaly i v minulých letech založených alejí v krajině – na Knížecí, v Království a ve Fukově. Všechny tři aleje jsou nyní kompletní a dále o ně budeme pečovat," vypočítává nucené nové výsadby Martin Chroust.

Úředníci často musí řešit také stížnosti obyvatel města na stromy. Některým vadí, že jim stíní domy, jiným pak, že z nich padá listí a zanáší jim třeba okapy.

„Zatímco v jiných městech bojují správci zeleně o každou korunu, radují se z každé získané dotace, ve Šluknově je zřejmě na místě se vrátit k nižším cílům. Asi není náhodou, že veřejností nejoceňovanější plochy jsou nové silnice, chodníky, parkoviště, tedy asfalt, beton a dlažba," povzdychl si na závěr vedoucí odboru životního prostředí.