Do provizorních oprav se šluknovská radnice přitom pouští na poslední chvíli. Celá budova bývalé sladovny je totiž v havarijním stavu a může ohrožovat okolí.

„Chceme především zachránit statiku budovy a zabránit jejímu zřícení," říká vedoucí šluknovského odboru rozvoje a životního prostředí Martin Chroust.

Během oprav tak dojde na zajištění zřícené zdi, propadlých kleneb a krovů, které jsou uhnilé.

Podle podkladů pro veřejnou zakázku by záchranné práce měly vyjít nanejvýš na dva a půl milionu korun. Na polovinu nákladů se Šluknovu podařilo získat dotaci od ministerstva kultury a Ústeckého kraje. Sladovna je totiž zapsána na seznamu kulturních památek.

Dům byl dlouho na prodej, zájemce ale vždy odradily náklady na opravu. Ty před lety odhadla šluknovská starostka Eva Džumanová až na sto milionů. Právě náklady na opravu byly jedním z důvodů, proč se do ní radnice, které sladovna patří, zatím nepustila.

Jednou z možností, jak získat finance na nákladnou rekonstrukci, je uspět v dotačním řízení, pokud bude vypsáno. Problémem dotací ale velmi často bývá následné využití, podle řady dotačních podmínek totiž nesmí být využívána komerčně. Proto by pro záchranu sladovny byl vhodnější soukromý investor.

„Ten by v areálu mohl například postavit pivovar s kvalitním ubytováním. To nám ve Šluknově prozatím chybí," nastiňuje možné využití sladovny případným soukromým investorem Martin Chroust.

Zámecký pivovar ve Šluknově začal vařit pivo v roce 1512. Původní renesanční a barokní budovy přestavěli jejich tehdejší majitelé v 19. století na strojní pivovar. Po druhé světové válce byl šluknovský pivovar zestátněn a v roce 1948 se stal součástí Severočeských pivovarů.

Maximální výstav činil 10 tisíc hektolitrů piva za rok. Nejznámější značkou byl ležák Sprevar. Poslední pivo uvařili ve Šluknově v roce 1977. Po ukončení výroby sloužily budovy jako skladiště, pokračovalo jejich chátrání. Část nejblíže k zámku poškodil jeho požár, zdemolována byla v souvislosti se stavbou marketu v 90. letech 20. století. Do dnešních dnů přežila pouze bývalá sladovna. Tu se podařilo městu získat do svého vlastnictví.