Tituly mistryně republiky v kosmetické tvorbě se mohou pochlubit Daniela Bertlová a Zdena Hertlová z děčínské Střední školy řemesel a služeb. Reprezentovat svou školu přijely minulý týden na mistrovství republiky týmů v kadeřnické i kosmetické tvorbě do Sušice.

Děčínská střední škola se soutěže letos zúčastnila vůbec poprvé. Protože se dívky studující obor kosmetické služby umístily například v soutěži Děčínská vlna, rozhodla se je jejich mistrová Alena Žoldáková podpořit.

"My jsme se přihlásily proto, že holky jsou moc šikovné, tak aby se mohly dále rozvíjet. Je to ale hlavně jejich iniciativa, všechno si samy připravily, něco jsem jen doladila. Hodně jsme se musely snažit, aby celý outfit a celé provedení mělo nějaký řád a vypadalo to," řekla Alena Žoldáková.

Česko zpívá koledy v kostele svatého Františka z Assisi
Více než sto lidí rozezpívalo kostel na Husově náměstí

Kosmetická tvorba totiž měla podléhat kreativitě, extravaganci a bohaté fantazii.

Když studentky společně se svou mistrovou dorazily do Střední odborné školy a Středního odborného učiliště v Sušici, která ve spolupráci s Asociací Fisy soutěž pořádala, byly nervózní. Měly za sebou totiž jeden neúspěch ze soutěže v Brně, kde se jim umístit nepodařilo, a tak si podle jejich slov příliš nevěřily.

"Koukaly jsme, jak to probíhá u kadeřníků a pak jsme šly na řadu my. Já jsem vůbec nevnímala svět kolem sebe," přiznala Daniela Bertlová.

Děvčata měla za úkol za 60 minut nalíčit své modely Pavlínu Vokrouhlíkovou a Martina Kudrnu. A to se jim nakonec povedlo nejlépe.

"Když vyhlásili konec a v tu chvíli si všichni sundali pláštěnky a stoupli si, říkaly jsme si, že to nemáme tak špatné a že bychom se třeba mohly umístit. A pak vyhlásili nás," neskrývala nadšení Zdena Hertlová.

Obě dívky získaly prvenství v kategorii make-up a zároveň získaly cenu kreativity za image páru. Absolutní vítězkou soutěže se stala Daniela, která líčila modelku Pavlínu. Dívky přiznaly, že se vyhlášení vítězů neobešlo bez slz radosti.

"Povedlo se nám to maximálně a řekla bych, že to bylo opravdu nejlepší z toho, co jsme tam viděly. Vyhrály jsme o docela dost bodů. Takže já jsem na holky ohromně pyšná. Musím říct, že nám hodně pomáhala i paní učitelka Zelenková, která nám dělala poradkyni," uzavřela Žoldáková.

Soutěže se včetně děčínské školy zúčastnilo dalších deset škol. Některé, stejně jako Střední škola řemesel a služeb v Děčíně, úplně poprvé.

Letošním tématem mistrovství byl Módní ateliér Versace. Originální práce studentů hodnotila odborná profesionální porota, ve které seděl například i přední český kadeřník, stylista a vizážista Pavel Filandr. Pro letošní ročník měla soutěž kategorie účesová tvorba v týmech, foukaná, harmonie barevné extravagance v týmech a soutěžní make-up v týmech.

Cena se odvíjí od váhy potravin. V nabídce je rýže, himalájská sůl či ořechy.
Obalům dal sbohem. V jeho obchodě v Děčíně je nenajdete