Děčínské školy a školky jsou bezpečné. Prokázala to měření přítomnosti azbestu. Ta probíhají v zařízeních postavených v 70. a 80. letech z tak zvaného boletického panelu. V některých školách a školkách ale bylo nutné udělat menší stavební úpravy, aby se zabránilo šíření azbestu do ovzduší.

V Děčíně se uskutečnilo měření na počátku tohoto roku v necelé desítce školských zařízení. Ne všechna zařízení prošla měřením bez problémů.

„Ve čtyřech zařízeních byla nalezena ložiska, ze kterých se šířil azbest. Po mírných úpravách bylo druhým měřením zjištěno, že se dalšímu šíření podařilo zabránit a naměřené hodnoty splňují všechny normy. Nedochází tak k žádnému ohrožování dětí a žáků azbestem," uvedl primátor Děčína František Pelant.

Oproti jiným městům, která musela provádět celkové opravy škol a školek za desítky milionů korun, si Děčín vystačil s částkami o poznání menšími. Úpravy totiž vyšly na pouhých několik tisícovek.

„Většinou bylo nutné jen vyspravit spáry, ze kterých vypadla omítka. Po jejich zatažení už pak k šíření azbestu do ovzduší nedocházelo. Byly to opravdu drobnosti s náklady v řádech tisíců," dodal Pelant.

Měření na přítomnost azbestu ve vzduchu se uskutečnilo například v základní a mateřské škole v Březinách, na základní škole v Boleticích nebo v želenické škole a školce. Při měření hygienici využívají tak zvané screeningové průřezové měření.

„Měření je koncipováno tak, aby postihlo například u pavilonových škol všechny pavilony. U ostatních škol tak musíme postihnout všechna podlaží, kde jsou pobytové prostory pro děti," přibližuje způsob měření hygienik Jan Bechyně.

Po školách se rozmístí šest až deset měřících zařízení, která filtrují ovzduší v jednotlivých třídách nebo prostorech za běžného provozu, aby nedocházelo k nežádoucím zkreslením.

Azbest
Azbest(česky osinek) je světlý až tmavozelený minerál ze skupiny silikátů (křemičitanů), které se v přírodě vyskytují ve dvou hlavních skupinách: buď jako amfiboly, nebo jako serpentiny. Typickou vlastností pro azbest je jeho sklon vytvářet dlouhé tenké vláknité struktury, které mají tendenci se odštěpovat po délce. Azbest se dříve využíval jako protihořlavý materiál, poté, co byly zjištěny jeho karcinogenní vlastnosti, se od tohoto využití upustilo.

Zejména u vícepodlažních staveb se používalo azbestových nástřiků nebo izolačních desek obsahujících azbest. Azbest je pevný a ohebný, takže je ideální pro tvorbu látek.

Zdroj: wikipedie.cz